Úterý 23. dubna 2024, svátek má Vojtěch
130 let

Lidovky.cz

Devátou etapu Vuelty vyhrál Veloso, Kreuziger jel pro lídra Bassa

Sport

  19:09aktualizováno  22:19
XORRET DEL CATÍ - Devátou etapu cyklistické Vuelty vyhrál Španěl Gustavo César Veloso. Do zlatého trikotu lídra se oblékl jeho krajan Alejandro Valverde. César Veloso o svém prvním velkém triumfu v kariéře rozhodl v závěrečném stoupání, v němž tři kilometry před cílem předstihl do té doby vedoucího Estonce Reina Taaramäeho. Pro druhé místo si v horské etapě dlouhé 188,8 km dojel Ital Marco Marzano.

Vítězný Gustavo César Veloso. foto: ČTK

Valverde dnes obsadil třetí místo a díky bonifikaci vysvlékl ze zlatého trikotu Australana Cadela Evanse. Druhý muž z Tour de France 2007 a 2008 Evans dorazil do cíle na šesté pozici a na vedoucího Španěla ztrácí sedm vteřin.

Ani jeden z českých cyklistů se do první stovky nevešel. Roman Kreuziger obsadil 141. místo a v průběžném pořadí se propadl na 120. příčku, František Raboň dojel 172. a celkově je o šest míst horší.

Kreuziger byl navzdory ztrátě spokojený, protože týmu vyšla strategie a lídr Ivan Basso se posunul na pátou pozici. "Snažili jsme se ho schovávat na větru a do závěrečného kopce jsme najeli jako první. Fungovalo to bezvadně," napsal český cyklista na svých internetových stránkách.

"Já sám jsem tahal první kousek kopce. Pak jsem zvolnil a šetřil síly na další dny. Může se stát, že Basso skočí do trikotu lídra a pak budeme muset mít všichni hodně sil, abychom ho ubránili," dodal s tím, že závěrečné stoupání mu dalo pořádně zabrat. "Kopec měřil asi pět kilometrů, ale někde bylo až dvacetiprocentní stoupání. Jel jsem rychlostí šest až sedm kilometrů v hodině. Pěšky by byl člověk rychlejší..." uvedl.

Jezdec stáje Liquigas se cítí s každým dnem lépe a nevzdává se naděje na etapové prvenství. "Doufám, že to bude pokračovat, abych mohl zkusit v některé etapě zaútočit. Prvořadé je ale hlídat Bassa," prohlásil.

Autor: