Sobota 20. dubna 2024, svátek má Marcela
130 let

Lidovky.cz

Devils ztratili zápas tři sekundy před koncem

Sport

  9:00
NEW YORK - Hokejisté Caroliny, Buffala a San Jose vyhráli i druhá utkání druhého kola play off NHL a vedou v sérii 2:0 na zápasy. Hurricanes porazili New Jersey 3:2 v prodloužení, Sabres zvítězili v Ottawě 2:1, stejně jako Sharks nad Edmontonem.

Paul Gaustad z Buffalo Sabres (nahoře) v souboji s kapitánem Ottawy Danielem Alfredssonem. foto: Phllip MacCallumAFP

New Jersey mělo v Raleighu vítězství na dosah, Scott Gomez totiž vstřelil gól na 2:1 jednadvacet sekund před koncem třetí třetiny. Jenže domácí stihli odpovědět. Tři sekundy před vypršením hrací doby protlačil puk za brankáře Martina Brodeura útočník Eric Staal a vyrovnal, ve 4. minutě prodloužení se pak před branku protáhl švédský obránce Niclas Wallin a svým premiérovým gólem v play off rozhodl o vítězství Caroliny.

"Ani nevím, jak to prošlo do brány," přiznal Wallin, jemuž se při pokusu o kličku puk svezl z čepele hokejky, otřel se o brusli a teprve poté proklouzl za brankovou čáru. Rozhodčí po konzultaci s kolegou u videa gól uznali.

"Už jsme si mysleli, že máme vyhráno. Je hrozná smůla, že jsme zápas nedotáhli k vítězství. Ale nedá se už nic dělat, teď to musíme hodit za hlavu," prohlásil Gomez. "Nezbývá nám, než také vyhrát dvakrát doma," doplnil brankář Brodeur. "Hráli jsme dobře, ale odklonilo se od nás štěstí. Snad ho budeme mít příště víc."

Buffalo podržel Miller
Strůjcem druhého vítězství Buffala v Ottawě byl brankář Ryan Miller, který zlikvidoval 43 střel Senators. Sabres na druhé straně vystřelili na Raye Emeryho sedmnáctkrát a stačilo jim to k výhře 2:1.

"Byl to Ryanův velký večer," uznale pochválil svého spoluhráče v brance kapitán Buffala Chris Drury. "Na konci jsme byli pod velkým tlakem. Připadalo mi, že jsme celou třetí třetinu strávili v našem obranném pásmu. Ale bojovali jsme a vydřeli důležitou výhru."

O druhé výhře San Jose nad Edmontonem rozhodl svým prvním gólem v play off Joe Thornton, nejproduktivnější hráč základní části, který si v dosavadním průběhu bojů o Stanley Cup připsal jen čtyři přihrávky. Vítězný gól na 2:1 vstřelil kanadský útočník už na konci druhé třetiny.

Na první gól San Jose přihrál Tomu Preissingovi český útočník Milan Michálek, který odstoupil z druhé třetiny po střetu s Raffim Torresem. Utkání, v němž pro zranění kolene nenastoupil Radek Dvořák, ale Michálek nakonec dohrál.

Statistika druhých zápasů druhého kola play off NHL:

Východní konference:

Ottawa - Buffalo 1:2 (0:0, 1:2, 0:0)

Branky: 28. Phillips - 24. Dumont, 27. Hecht. Střely na branku: 44:17.
Diváci: 19.816. Stav série 0:2.

Carolina - New Jersey 3:2 v prodl. (0:1, 1:0, 1:1 - 1:0)
Branky: 39. Recchi, 60. Staal, 64. Wallin - 7. Langenbrunner (Eliáš), 60.
Gomez. Střely na branku: 38:23. Diváci: 18.730. Stav série 2:0.

Západní konference:

San Jose - Edmonton 2:1 (1:0, 1:1, 0:0)
Branky: 5. Preissing (M. Michálek), 38. J. Thornton - 36. Samsonov. Střely
na branku: 38:25. Diváci: 17.496. Stav série 2:0.

Autor: