Čtvrtek 18. dubna 2024, svátek má Valérie
130 let

Lidovky.cz

Peníze jsem od Rusů nežádal, brání se bývalý šéf atletiky. Mělo jít o 40,5 milionu

Sport

  20:59
PAŘÍŽ - Bývalý předseda Mezinárodní atletické federace IAAF Lamine Diack popřel páteční informace francouzského listu Le Monde, že požádal šéfa ruského svazu Valentina Balachničeva o peníze na podporu senegalské opozice v prezidentských volbách. Senegalský funkcionář, jenž je ve Francii vyšetřován kvůli podezření z korupce a praní špinavých peněz, to prostřednictvím právních zástupců vzkázal agentuře Reuters.

Lamine Diack, bývalý prezident mezinárodní atletické federace IAAF. foto: Reuters

Le Monde s odvoláním na přepisy výslechů napsal, že Diack, jenž čelí obvinění, že za milionové částky kryl dopingové případy, přiznal, že Balachničeva v roce 2011 požádal o 1,5 milionu eur (asi 40,5 milionu korun).

IAAF v té době řešila řadu dopingových prohřešků ruských atletů. Peníze prý použil na financování kandidatury tehdejšího opozičního kandidáta a dnešního prezidenta Senegalu Mackyho Salla.

Řekl jsem si o peníze, připustil bývalý šéf atletiky. Požádal prý o 40,5 milionu

„Prezident Lamine Diack místopřísežně tvrdí, že nikdy nedal ani nejmenší částku kandidátovi Mackymu Sallovi, který se stal prezidentem Senegalu, ani manažerům jeho volební kampaně,“ uvedli Diackovi právníci v oficiálním prohlášení. „Znovu zdůrazňuje, že nikdy nežádal ani nedostal nic k osobnímu obohacení,“ dodali.

Balachničev, kterého Le Monde už v pátek kontaktoval, rovněž popřel, že by kdy s Diackem takový rozhovor vedl.

Proti informacím se ohradil i Sall, podle mluvčího senegalské vlády prezident na svou kampaň žádné peníze od Diacka nečerpal.

Autor:

Pylová sezóna: Jak poznat alergii u svých dětí?
Pylová sezóna: Jak poznat alergii u svých dětí?

Alergie je nepřiměřená reakce imunitního systému na běžné, obecně neškodné látky v okolním prostředí. Taková látka, která vyvolává alergickou...