Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Sport

Díky, covide. Do šachu přiletěly statisíce dolarů i diváků, pomohl koronavirus

Nakamura podepsal lukrativní spolupráci s TSM. foto: twitter.com

Praha - Světová šachová špička blahořečí koronaviru, který jí přinesl online turnaje s luxusním cenovým fondem, zvýšený zájem o esport a nové profesionální smlouvy. Minulý týden podepsal americký šachový velmistr Hikaru Nakamura smlouvu s organizací TSM. Profesionalizace a virtualizace šachu se zdají kráčet ruku v ruce.
  18:03

Na konci srpna jedna z velkých organizací e-sportu TSM podepsala smlouvu s prvním šachistou. Team SoloMid (TSM) je profesionální organizace e-sportu, která byla založena v USA v roce 2009, ve svém portfoliu má i hráče League of Legends, Heartstone či Magic The Gathering Arena a sponzoruje řadu e-sportovních streamerů.

Nyní má mezi svými hvězdami i amerického velmistra Hikarua Nakamuru, který nejen řadu let patří do absolutní světové špičky v šachu, ale zároveň je i velmi aktivní a úspěšný na sociálních sítích. Na Twitteru sleduje Nakamuru 170.000 uživatelů na Twitchi dokonce přes půl milionu, což je více než polovina veškerého šachového obecenstva na této sociální síti!

K zájmu TSM o šachy rozhodující mírou přispěla miliodolarová série online turnajů Magnus Carlsen Tour, kterou letos uspořádal tým mistra světa a ve které se velmistr Nakamura probojoval až do finále.

Nakamura podepsal lukrativní spolupráci s TSM.
Hikaru Nakamura na ČEZ Chess Trophy 2014

Online šachové turnaje umožňují nejen velmistrům hrát nejen z pohodlí svého domácího křesla, ale stejně tak i divákům z pohodlí svého křesla turnaje sledovat. Diváci přitom nejen vidí přímý přenos průběhu šachové partie (jak se mění pozice na šachovnici), ale vidí i záběry obou velmistrů a mohou k tomu poslouchat živý komentář dalších zkušených velmistrů.

Dokonce i některé televize přebírají šachové online přenosy z herny mistra světa Chess24.com do svého programu. Pozornost milionů šachistů, kterou věnovaly turnajům Magnus Carlsen Tour, pak generuje nejen přímé příjmy z reklamy, ale i pozornost dalších hráčů z online světa, jako třeba organizace Team SoloMid.

Světová šachová špička tak bude společně s Netflixem či výrobci roušek patřit mezi tu šťastnou menšinu, která na nemoci Covid-19 vydělala. Pro jistotu zdůrazněme, že jde jen o ten skutečný vrchol pyramidy, řekněme prvních deset patnáct hráčů světa. Většina ostatních kvůli zavřeným hranicím a rušením klasických turnajů a lig o své šachové příjmy v letošním roce z většiny přišla.

Autor:

2. týden: Vyhrajte dobroty pro batolata v hodnotě 3 466 Kč
2. týden: Vyhrajte dobroty pro batolata v hodnotě 3 466 Kč

Zúčastněte se volby jména roku 2024 a správně odpovězte na soutěžní otázku.