130 let

Ding Liren a Thai Dai Van Nguyen (vlevo) s cenami pro vítěze. | foto: Anežka Kružíková

Ding Liren nedal Navarovi šanci. Přesvědčivě vyhrál na Šachovém festivalu v Praze i Van Nguyen

Sport
  •   10:55
PRAHA - Vítězi Šachového festivalu 2019 se stali Ding Liren a Thai Dai Van Nguyen, když porazili své soupeře Davida Navaru a Jana Timmana shodně 7:3. Všechny partie třetího – finálového - hracího dne skončily rezultativně.

Navara drží stále krok s třetím nejlepším hráčem světa. Vyrovná ve středu v posledním dnu skóre?

Ding Liren i Thai Dai Van Nguyen ve středu porazili své soupeře 3:0, potvrdili tak své vedení a zaslouženě si odvážejí trofeje pro vítěze.

V Obecním domě v centru Prahy tak skončila každoroční prestižní akce Pražské šachové společnosti, ve které nejlepší český šachista čelí hráči světové špičky. 

Letos mohli diváci vidět jeho duel s třetím nejlepším hráčem světového žebříčku Dingem Lirenem. 

Thai Dai Van Nguyen s legendou světového šachu Janem Timmanem.
Ding Li Ren při simultánce.

Na druhé šachovnici pak bojovali nejlepší český juniorský šachista Thai Dai Van Nguyen s legendou světového šachu Janem Timmanem.

Kompletní výsledky jsou k dispozici na webu pořadatelů praguechess.cz.

Hvězdy v Obecním domě

Nejlepší čínský velmistr Ding Liren (26 let) je aktuálně třetím nejlepším hráčem světového žebříčku. Tento olympijský vítěz a účastník turnaje kandidátů neprohrál v letech 2017-2018 v řadě sto partií v klasickém tempu ani jednu, přestože jeho soupeři byli hráči z absolutní světové špičky včetně mistra světa Magnuse Carlsena.

Legenda světového šachu Jan Timman (67 let) byl v druhé polovině 70. a v 80. letech 20. století nejlepším šachistou Západu. Tento holandský velmistr vyhrál mnoho mezinárodních turnajů a vrcholem jeho kariéry byl zápas o titul mistra světa, který v roce 1993 prohrál s Anatolijem Karpovem 12,5:8,5.

Nejlepší český šachista David Navara (34 let) je mnohonásobným přeborníkem České republiky, kterou reprezentoval na mnoha olympiádách i mezinárodních turnajích. Je velmi originálním šachistou a jeho výhra nad nejlepším polským šachistou Radkem Wojtaszekem z Bielu 2015 byla vyhlášena nejkrásnější partií roku.

Nejlepší český juniorský šachista Thai Dai Van Nguyen (17 let) je největším talentem a příslibem českého šachu posledních let. Titul šachového velmistra vybojoval těsně po svých šestnáctých narozeninách, a stal se tak nejmladším velmistrem české historie. Studuje německou střední školu v Praze, plyně hovoří německy, anglicky, česky a vietnamsky.

Autor: Pavel Matocha