Úterý 16. dubna 2024, svátek má Irena
130 let

Lidovky.cz

Diskař Bárta získal pro Česko na 'malé olympiádě' první medaili

Sport

  23:08
TAMPERE - ZAJÍMAVOSTI + ROZHOVOR Diskař Marek Bárta nosil v úterý večer v olympijské vesnici hrdě stříbrnou medaili. Z šesti pokusů nasbíral sice tři křížky, čtvrtý hod mu ale vyšel parádně. Víc jak šedesát metrů znamenalo, že si domů odveze velký úspěch začínající kariéry. Pro Česko získal na olympijském festivalu v Tampere první cenný kov.

Marek Bárta. foto: Alexandr Kliment.

V kategorii do sedmnácti let pokořil Bárta český rekord. Vlajkonoš naší výpravy tak mohl být spokojený. "Ludvíkovi Daňkovi se povedlo to samé. Jen škoda, že jsem nevybojoval zlatou jako on," připomněl legendárního diskaře a olympijského vítěze.

Bárta se stále zlepšoval. Nejprve vyhrál v pondělí kvalifikaci. V úterním finále hodil napoprvé 56 metrů, druhý pokus mu nevyšel, ve třetím se zlepšil o víc jak dva metry.

MAREK BÁRTA

Narozen: 8. 12. 1992, Havířov
Výška/váha: 192 cm, 100 kg
Mateřský oddíl: AO Havířov
Vzor: Ludvík Daněk

Čtvrtý hod byl medailový, pátý a šestý mu rozhodčí neuznali.

"Na začátku jsem byl rozklepaný, nechtěl jsem si to pokazit. Ale hned první hod stačil na finále, pak jsem se uklidnil. Dokonce jsem byl chvíli i zlatý, ale nakonec mě jeden soupeř přehodil." První místo získal Rakušan Lukas Weisshaidinger (60,94 metru).

V Tampere je proměnlivé počasí, chvílemi slunečno, pak zase prší a fouká vítr. "Na kvalifikaci nám počasí nepřálo. Ve finále ale bylo krásně, svítilo slunko, nebyla zima, vítr nezlobil," pochvaloval si Bárta.

ROZHOVOR S MARKEM BÁRTOU ZDE!

Marek Bárta uspěl v zahraničí poprvé, a to rovnou na olympijském festivalu, kde soutěží nejlepší evropští sportovci do osmnácti let. "Je to skvělé. Mezinárodně se mi dosud moc nedařilo, kazil jsem si to technickými chybami. Povedlo se to až tady. Super!"

Zajímavosti z Tampere –
EYOF 2009 (Olympijský festival evropské mládeže)

• EYOF je neoficiálně označován jako "malá olympiáda".

• O medaile bojují sportovci ze 49 států Evropy.

• Nejúspěšnější jsou německá a italská výprava, obě zatím získaly po deseti medailích.

• Švýcarští cyklisté pojali trénink před časovkou svérázně. Na kritické místo na trati postavili den před závodem na šířku servisní automobil a nacvičovali průjezd zatáčkou. Mělo to jedinou chybu: na silnici byl normální provoz.

• Organizátoři úzkostlivě dbají na ochranu přírody. Po celé olympijské vesnici visí propagační plakáty vyzývající ke třídění odpadu a vracení plastových lahví (které jsou ve Finsku na rozdíl od Česka vratné).

• V Tampere je víc jak 100 novinářů z pětadvaceti zemí světa. Finská média své atlety bedlivě sledují. Například deník Aamulehti věnoval festivalu titulní stranu sportovní rubriky.

Autoři:

Pylová sezóna: Jak poznat alergii u svých dětí?
Pylová sezóna: Jak poznat alergii u svých dětí?

Alergie je nepřiměřená reakce imunitního systému na běžné, obecně neškodné látky v okolním prostředí. Taková látka, která vyvolává alergickou...