130 let

Bulharské sestry Gabriela a Stefani Stoevovy. | foto: Badminton Europe/Mark Phelan

Divácky nejúspěšnější šampionát: mistry Evropy v badmintonu jsou Axelsen a Marín

Sport
  •   19:38
HUELVA - Španělka Carolina Marín se stala nejúspěšnější singlistkou v historii evropských šampionátů v badmintonu. V Huelvě, svém rodném městě, získala už čtvrtý kontinentální titul. Mezi muži se po roční pauze radoval Dán Viktor Axelsen. Mistrovství se setkalo s nebývalým zájmem publika.

Adam Mendrek se na ME v badmintonu utkal s mistrem světa. ‚Měl prostě všechno’

Aby na badminton mimo Asii, kde je tento sport velmi populární a masovou záležitostí, chodilo více než 5000 diváků každý den, není vůbec obvyklé. V Huelvě se to dařilo po všech šest dní šampionátu, a to hlavně díky Carolině Marín.

Zdejší nesmírně oblíbená rodačka, olympijská šampiónka a dvojnásobná mistryně světa, měla na domácí půdě dva úkoly: získat do sbírky čtvrté evropské zlato a udělat badmintonu velkou reklamu. Podařilo se obojí.

„Nechtělo se mi dnes z kurtu, toužila jsem po dlouhém zápase. Je pro mě něco velmi speciálního, vyhrát před domácím publikem,“ řekla Marín po jednoznačném vítězství 21:15 a 21:7 nad Ruskou Evgenijí Kosetskou, které jí zajistilo pozici nejúspěšnější ženy evropských šampionátů.

Nejlepší badmintonista současnosti Viktor Axelsen v zápase proti Adamu Mendrekovi.

Ještě větší dominanci než Marín předvedl mezi muži Dán Viktor Axelsen. Ač vracející se po zranění a operaci kotníku, kvůli níž vynechal turnaje v posledních pěti měsících, nedal nikomu ze svých soupeřů šanci a získal svůj druhý titul. Finále proti obhájci titulu Rajivu Ousephovi z Anglie skončilo 21:8 a 21:7!

Cestou ke zlatu Axelsen vyřadil i Adama Mendreka, jenž kralujícímu mistru světa (Axelsen vyhrál MS vloni jako první Evropan po 20 letech) statečně vzdoroval ve druhém kole.

V soutěži smíšené čtyřhry došlo na obhajobu titulu, když populární manželský pár Chris a Gabby Adcockovi z Anglie otočili zle se vyvíjející třetí set proti Dánům Mathiasi Christiansenovi a Christinně Pedersen. Christiansen zakončil zápas velmi nezkušeně tak, že nechal dobrý míč z Adcockovy rakety spadnout přímo na čáru.

Viktor Axelsen vyhrál evropský šampionát rozdílem třídy.
Mise splněna! Carolina Marín ovládla mistrovství Evropy “u sebe doma“.

Finálový program ME jinak příliš badmintonového napětí nenabídl. Kromě zmíněných jasných výher Axelsena a Marín a jediného třísetového mixu skončila pánská čtyřhra mezi dvěma dánskými páry skrečí po prvním setu ve prospěch Kima Astrupa a Anderse Skaarupa Rasmussena, ve čtyřhře žen podle očekávání k titulu hladce dokráčely bulharské sestry Stefani a Gabriela Stoevovy.

Čeští reprezentanti se se soutěží loučili už ve středu, jediný vítězný zápas si připsal Adam Mendrek, jenž v prvním kole dvouhry porazil Duarteho Nuna Anja z Portugalska.

Autor: Ondřej Kopřiva