Úterý 16. dubna 2024, svátek má Irena
130 let

Lidovky.cz

Divoká volba aneb prvovýstup na Nanga Parbat

Sport

  17:17
PRAHA - Dva elitní čeští horolezci Marek Holeček (36) a Zdeněk Hrubý (55) si vymysleli vskutku ďábelský plán. Začátkem července odletí do pákistánského Himálaje s touhou pokusit se o prvovýstup jižní Rupálskou stěnou na vrchol Nanga Parbatu (8125 m), deváté nejvyšší hory světa, o níž se občas mluví jako o zabijákovi.

Český horolezec Marek Holeček foto: ČTK

Ne nadarmo se expedice zmíněných dvou horolezců jmenuje Wild Choice neboli divoká volba. "Dá se říct, že se jedná o moji dosud největší výzvu," připustil Holeček, jehož unikátní prvovýstupy jsou zařazené do prestižních zahraničních ročenek. Navíc již šestkrát převzal od českého horolezeckého svazu ocenění Výstup roku.

"Cosi podobného mohu říct i já," souhlasí Hrubý, jenž stanul již na sedmi osmitisícovkách. Obtížnost projektu spočívá v tom, že Rupálská stěna se považuje za nejvyšší na světě, přičemž od úpatí musí horolezci překonat přes čtyři výškové kilometry. Pakliže by se jim jejich drsný výstup podařil, znamenalo by to, že Čechům vyšel prvovýstup na osmitisícovku po dlouhých 22 letech.

S historií Nanga Parbatu jsou spojené především dvě události. V roce 1953 na jeho vrcholu poprvé stanul člověk – Rakušan Hermann Buhl. V roce 1970 pak na téhle hoře, která je dodnes spojovaná s největšími tragédiemi, stáli bratři Reinhold a Günther Messnerovi. Při sestupu ale Günthera zasypala lavina. Holeček s Hrubým plánují podobnou cestu jako právě Messnerové.

Nahoru Rupálskou stěnou a dolů nejspíš na druhou stranu Diamírskou stěnou. Návrat extrémně obtížným terénem Rupálské stěny je totiž velice složitý, a pokud by horolezcům nepřálo počasí a neměli by optimální viditelnost, sestup se mohl změnit v boj o život. Což ale platí o Nanga Parbatu obecně. "Na vrchol můžeme skutečně jen za dobrého počasí, jinak bychom prakticky nemohli najít správnou cestu dolů," ví Hrubý moc dobře.

Nahoru alpským stylem

Náročnost jejich plánu umocňuje i fakt, že hodlají k vrcholu stoupat tzv. alpským stylem, tedy bez budování výškových táborů. Navíc bez kyslíku a jakékoliv podpory případných dalších lezců. "Zřejmě tam ale stejně nikoho nepotkáme," soudí Holeček. "Nikomu se totiž do těchhle věcí moc nechce. On je totiž každý výstup Rupálskou stěnou průšvih…"

Hrubý zároveň popírá, že by přemýšlel podobně jako Jaroš o Koruně Himálaje, tedy o zdolání všech osmitisícovek světa. "Kdybych měl v hlavě stejný projekt jako Radek, šel bych nahoru asi cestou nejmenšího odporu, a ne tudy," usmál se.

Kdy dát dětem první kapesné a kolik?
Kdy dát dětem první kapesné a kolik?

Kdy je vhodný čas dávat dětem kapesné a v jaké výši? To jsou otázky, které řeší snad každý rodič. Univerzální odpověď však neexistuje. Je ale...