Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Djokovič a Nadal si potřetí zahrají vzájemné finále US Open

US Open

  2:00
NEW YORK - Světovou jedničku Srba Novaka Djokoviče vyzve ve finále US Open Španěl Rafael Nadal. Druhý hráč žebříčku ATP v semifinále zdolal Francouze Richarda Gasqueta 6:4, 7:6 a 6:2. Do finále v New Yorku se Nadal probojoval potřetí a stejně jako v letech 2010 a 2011 se v něm utká s Djokovičem.

Srbský tenista Novak Djokovič foto: ČTK

Vítěz letošního French Open Nadal si zahraje osmnácté grandslamové finále v kariéře a bude usilovat o třináctý titul, druhý v New Yorku. Zatímco srbský tenista vybojoval finále v napínavé pětisetové bitvě se Švýcarem Stanislasem Wawrinkou, Nadal se na postup tolik nenadřel. Jediný slabší moment si vybral ve druhém setu, kdy ztratil podání, v tie-breaku ale pak jasně dominoval. Závěrečná sada byla zcela v Nadalově režii. V rozhovoru na kurtu pak Španěl řekl, že finále je pro něj splněným snem.

Nadal se s Djokovičem v grandslamovém finále utká celkově popáté, v těchto duelech má s bělehradským rodákem negativní bilanci 2:3. Djokovič v cestě za svým dosud jediným titulem z Flushing Meadows zdolal ve finále v roce 2011 právě Nadala, totéž zažil rok předtím Španěl. Poslední vzájemný duel o grandslamový titul vyhrál rodák z Mallorky loni na své oblíbené antuce na Roland Garros. Celkově se utkali již šestatřicetkrát, s bilancí 21:15 pro Nadala.

US Open v New Yorku (tvrdý povrch, dotace 34,3 milionu dolarů)

Muži
Dvouhra - semifinále
Nadal (2-Šp.) - Gasquet (8-Fr.) 6:4, 7:6 (7:1), 6:2
Djokovič (1-Srb.) - Wawrinka (9-Švýc.) 2:6, 7:6 (7:4), 3:6, 6:3, 6:4

Autoři: ,