Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

Sport

Nevhodné. Francouzská ministryně kritizovala Djokovičův vzkaz o Kosovu

Novak Djokovič foto: AP

Francouzská ministryně sportu Amélie Oudéaová-Castéraová zkritizovala tenisovou hvězdu Novaka Djokoviče za kontroverzní vzkaz o Kosovu, který napsal na kameru po pondělním vítězném zápase. Podle bývalé hráčky a někdejší šéfky francouzské federace FFT šlo o militantní poselství, které je pro Roland Garros nevhodné.
  11:13

Kosovský olympijský výbor (KOK) dnes vyzval Mezinárodní olympijský výbor, aby s Djokovičem zahájil disciplinární řízení.

Srbský tenista napsal po vítězství v prvním kole nad Aleksandarem Kovacevicem z USA na sklíčko kamery vzkaz: „Kosovo je srdcem Srbska. Zastavte násilí.“ Zástupci pořádající FFT v pondělí pro agenturu Reuters uvedli, že se Djokovičovým politickým vzkazem zabývat nebudou, protože neexistují žádná oficiální pravidla, která by určovala, co hráči smějí a nesmějí na kameru psát.

Oudéaová-Castéraová ale v rozhovoru pro televizní stanici France 2 uvedla, že si ředitelka Roland Garros Amélie Mauresmová s Djokovičem i jeho týmem promluvila a vyzvala je k dodržování principu neutrality na sportovním poli. „Když se jedná o obranu lidských práv a sbližování lidí, mají sportovci naprostou volnost,“ uvedla s konstatováním, že Djokovičův vzkaz byl ale „militantní, velice politický a nesmí se opakovat“.

Podle kosovských zástupců Djokovič svými prohlášeními rozdmýchává politické napětí. „Novak Djokovič opět podpořil propagandu srbských nacionalistů a využil k tomu sportovní platformu,“ uvedl předseda KOK Ismet Krasniqi. Vedení kosovského tenisového svazu označilo už v úterý Djokovičův vzkaz za politováníhodný.

Djokovič reagoval na události na severu Kosova, kde zástupci silné srbské menšiny v minulých dnech protestovali proti novým starostům z albánských stran. Ty zvítězily v komunálních volbách, které ovšem místní Srbové bojkotovali. Během střetů ve městě Zvečan, kde vyrůstal Djokovičův otec, bylo v pondělí zraněno padesát protestujících a třicet členů jednotek KFOR. Kosovo vyhlásilo nezávislost v roce 2008, ale Srbsko ho dál považuje za součást svého území.

Autoři: ,

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!