Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Djokovič nebude. Srbové dorazí do Prahy bez jedničky

Sport

  14:12aktualizováno  15:54
BĚLEHRAD/PRAHA - Srbští tenisté přijedou na čtvrtfinálové utkání Davisova poháru do Prahy bez světové jedničky Novaka Djokoviče. V nominaci pro zápas, jenž se bude hrát 6. až 8. dubna v O2 areně, jsou Janko Tipsarevič, Viktor Troicki, Dušan Lajovič a Nenad Zimonjič.

Srbský tenista a světová jednička Novak Djokovič do Prahy něpřijede foto: Reuters

Češi budou hrát stejně jako v prvním kole proti Itálii ve složení Tomáš Berdych, Radek Štěpánek, Lukáš Rosol a František Čermák. Obě nominace zveřejnil oficiální web Davis Cupu.

Zapojte se do diskuze! Nově přes SMS

Djokovičova neúčast ale ještě nemusí být definitivní. Nehrající kapitáni totiž mohou až do losování zápasu, které proběhne ve čtvrtek 5. dubna, nominaci změnit. "Není důvod, aby se český tým začal radovat a fanoušci byli smutní. Pokračuje taktická hra, která začala před dvěma lety v Bělehradě, kde Djokovič vynechal první hrací den a pak nastoupil ve čtyřhře a v nedělní dvouhře. Srbové jsou staří lišáci," komentoval srbskou nominaci nehrající kapitán domácího týmu Jaroslav Navrátil.

Důležité bude, jestli do Prahy přicestuje nebo ne

Djokovič, který momentálně startuje na turnaji v Miami, podle českého kapitána klidně může přicestovat. "Letos přicházely signály, že proti nám hrát bude. Teď zatím v nominaci není, ale to nic neznamená. Minule byl a v pátek nehrál. Rozhodující bude, kdo do Prahy přicestuje a hlavně kdo bude definitivně nominovaný ve čtvrtek 5. dubna při losu, respektive kdo nastoupí," dodal Navrátil.

Suverén minulé sezony Djokovič vynechal únorové první kolo proti Švédsku, a i když účast v dalším zápase oficiálně nepřislíbil, očekávalo se, že do Prahy přijede. I kvůli pravděpodobnému startu vítěze čtyř z posledních pěti grandslamů přesunuli organizátoři utkání z tradiční Ostravy do české metropole.

Pražská O2 arena má na zápas kapacitu 13.500 míst a pořadatelé už před necelými dvěma týdny oznámili, že je prakticky vyprodaná. Češi budou chtít Srbsku oplatit porážku z bělehradského semifinále z roku 2010. Tým kapitána Jaroslava Navrátila tehdy vedl 2:1 po čtyřhře, ale v závěrečných dvouhrách uhrál jediný set.

O dva body Srbska v zápase se tehdy postaral Tipsarevič, jeden získal Djokovič. Svěřenci kapitána Bogdana Obradoviče poté ve finále zdolali Francii a poprvé v historii "salátovou mísu" získali.

Autor:

Velvyslanectví Alžírské demokratické a lidové republiky
Administrativní pracovník

Velvyslanectví Alžírské demokratické a lidové republiky
Praha