Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Sport

Djokovič: Očkovat se nenechám. Radši mám svobodu v tom, co si dám do těla

Srbský tenista Novak Djokovič míří na jednání australského soudu. foto: AP

Srbský tenista Novak Djokovič řekl v interview pro britskou BBC, že je připraven vynechat grandslamové turnaje v Paříži a ve Wimbledonu, pokud tam bude vyžadováno očkování proti covidu-19. „Je to cena, kterou jsem ochoten zaplatit,“ řekl neočkovaný tenista.
  8:47aktualizováno  9:53

Dvacetinásobný grandslamový šampion v rozhovoru potvrdil, že sám není očkovaný. „Chápu důsledky svého rozhodnutí, uvědomuji si, že nemohu cestovat na většinu turnajů.“

Čtyřiatřicetiletý Djokovič zatím v této sezoně nehrál. V lednu byl po dlouhých tahanicích kolem víza a dohadech o výjimce získané na základě prodělaného covidu-19 z Austrálie vyhoštěn a nemohl na úvodním grandslamovém turnaji sezony obhajovat titul.

Novak Djokovič při své australské anabázi

Světová tenisová jednička nechce být spojována s antivaxerským hnutím, ale věří ve svobodu volby jednotlivce.

„Nikdy jsem nebyl proti vakcinaci,“ řekl Djokovič s tím, že on sám byl jako malý očkován. „Na druhou stranu jsem vždy upřednostňoval svobodu vybrat si, co si člověk nechá dát do svého těla.“

Rozhodnutí, která mají vliv na jeho tělo, považuje tenista za důležitější než tituly nebo cokoli jiného. „Snažím se být v souladu se svým tělem, co nejvíce to jde. Vždy jsem se hodně zajímal o zdraví, duševní pohodu či výživu,“ připomněl bělehradský rodák.

Dodal, že na jeho rozhodnutí neočkovat se mělo částečně vliv i to, jaký pozitivní dopad na jeho kariéru měly změny stravy a spánku.

Svou vakcinaci proti covidu-19 v budoucnu nevyloučil. „Udržuju si otevřenou mysl. Chápu, že všichni na světě se maximálně snaží virus zvládnout a doufejme, že brzy bude pandemie konec,“ uvedl vítěz 86 turnajů ATP Tour.

Na okruh by se měl Djokovič vrátit příští týden v Dubaji, kam očkování nepotřebuje.

Autoři: ,

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...