Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Sport

Djokovič první ročník nového Davis Cupu nevyhraje, Nadal dovedl Španělsko do semifinále

Rafael Nadal (vlevo) se s Marcelem Granollersem radují z postupu do semifinále Davis Cupu. foto: ČTK/AP

MADRID - Světová jednička Rafael Nadal dovedl domácí Španělsko na novém závěrečném turnaji Davis Cupu do semifinále.
  16:40aktualizováno  23. listopadu 9:30

Djokovič zpečetil postup Srbů do čtvrtfinále Davisova poháru. Dál jdou i Němci, Francouzi končí

V pátek nejprve zvládl suverénně dvouhru a následně s Marcelem Granollersem i rozhodující čtyřhru. Zařídili tak vítězství nad Argentinou 2:1. 

O finále se španělští tenisté utkají s Brity, druhou dvojici v Madridu tvoří Rusko a Kanada.

Třiatřicetiletý Nadal je zatím stoprocentní, na madridském turnaji vyhrál všech pět zápasů: tři singly i obě čtyřhry. V Davisově poháru tak drží sérii 26 vítězných dvouher.

Argentinu sice nejprve dostal do vedení Guido Pella, když ve třech setech porazil Pabla Carreňa, ale Nadal pak deklasoval Diega Schwartzmana 6:1, 6:2. 

V noční čtyřhře vítěz 19 grandslamů zvládl po boku Granollerse třísetové drama a zdolali 6:4, 4:6 a 6:3 Máxima Gonzáleze s Leonardem Mayerem. Semifinále s Velkou Británií rozehrají Španělé v sobotu v 17:30.

Britové se v duelu s Německem museli obejít bez Andyho Murrayho, který se po lednové operaci kyčle a červnovém návratu na kurty necítil fyzicky dostatečně fit. 

Kyle Edmund a Daniel Evans ale postupové boje zvládli, čtyřhra už se nehrála.

Djokovič neuspěl s Troickým ve čtyřhře

Srbští tenisté v čele se světovou dvojkou Novakem Djokovičem skončili na finálovém turnaji Davisova poháru ve čtvrtfinále.

V duelu s Ruskem nevyužil Djokovič s Viktorem Troickým v tie-breaku třetího setu čtyřhry tři mečboly a Karen Chačanov s Andrejem Rubljovem tak získali rozhodující druhý bod za výhru 6:4, 4:6, 7:6.

Rusové se o postup do finále utkají s Kanadou, která se zásluhou Vaska Pospisila a Denise Shapovalova stala už ve čtvrtek prvním semifinalistou. 

Novak Djokovič schovává hlavu do dlaní po vyřazení Srbů z Davis Cupu.

Na premiérovém společném turnaji pro 18 tenisových týmů v Madridu porazili Austrálii 2:1. Syn českých rodičů Pospisil se Shapovalovem zdolali v rozhodující čtyřhře pár John Peers, Jordan Thompson dvakrát 6:4.

Australanům překvapivě chyběl zraněný Nick Kyrgios. Týmová dvojka a 30. hráč žebříčku má totiž problémy s klíční kostí. „Neměli jsme na výběr. Nemohl hrát, takhle byly karty rozdány,“ konstatoval kapitán Lleyton Hewitt.

Kyrgiosův náhradník John Millman prohrál s Pospisilem 6:7, 4:6, Alex de Minaur pak porazil Shapovalova po třísetové bitvě. Kanaďané zdolali Australany v Davis Cupu poprvé po devíti prohrách.

Autor:

Velvyslanectví Thajského království
Political, Cultural and Economic Affairs Assistant

Velvyslanectví Thajského království
Praha
nabízený plat: 34 310 - 39 458 Kč