Sobota 20. dubna 2024, svátek má Marcela
130 let

Lidovky.cz

Djokovič udolal Nadala v nejdelším finále historie

US Open

  12:55aktualizováno  16:29
MELBOURNE - Srbský tenista Novak Djokovič udolal na Australian Open v nejdelším grandslamovém finále historie v souboji dvou nejvýše postavených hráčů v žebříčku ATP světovou dvojku Rafaela Nadala ze Španělska 5:7, 6:4, 6:2, 6:7 a 7:5 a obhájil v Melbourne titul.

Novak Djokovič. foto: ČTK

Čtyřiadvacetiletý rodák z Bělehradu zvítězil na prvním grandslamu sezony potřetí a dohromady má na kontě pět triumfů z turnajů velké čtyřky. Nadala loni porazil ve finále Wimbledonu i US Open a celkově ho zdolal už posedmé za sebou. Zároveň se stal v novodobé éře od roku 1968 teprve pátým tenistou, který vyhrál tři grandslamy po sobě.

Australian Open

Muži: Dvouhra - finále: Djokovič (1-Srb.) - Nadal (2-Šp.) 5:7, 6:4, 6:2, 6:7 (5:7), 7:5.

Smíšená čtyřhra - finále: Matteková-Sandsová, Tecau (8-USA/Rum.) - Vesninová, Paes (5-Rus./Indie) 6:3, 5:7, 10:3.

Oba tenisté bojovali na kurtu pět hodin a 53 minut a překonali dosavadní rekordní grandslamové finále z US Open v roce 1988. Tehdy strávili na dvorci Čechoameričan Ivan Lendl a Švéd Mats Wilander čtyři hodiny a 54 minut.

Dnešní duel se stal zároveň nejdelším zápasem v Melbourne vůbec, dosavadní rekord z roku 2009 mezi Nadalem a jeho krajanem Fernandem Verdaskem byl pět hodin a 14 minut. Rekordní utkání v historii tenisu spolu sehráli předloni v prvním kole Wimbledonu Američan John Isner a Nicolas Mahut z Francie, při výsledku 70:68 v páté sadě strávili na kurtu jedenáct hodin a pět minut.

Djokovič: Škoda, že nejsou dva vítězové

Djokovič po proměněném mečbolu ze sebe v euforii strhl triko a několikrát dlouze zařval radostí. "Dnes jsme se zapsali do historie a je jen škoda, že nemohou být dva vítězové. Rafa je jeden z nejlepších hráčů historie a já věřím, že spolu ještě sehrajeme více takových finálových zápasů," řekl při slavnostním ceremoniálu Djokovič, který v rozhodujícím dějství po jedné z výměn vysílením upadl na zem.

Nadal se snažil brát porážku s nadhledem. "Dobré ráno všem," rozesmál nadšené publikum. "Gratuluju Novakovi a jeho týmu. Zaslouží si to, dělají něco fantastického," ocenil Nadal.

Třetímu grandslamovému finále po sobě se stejným obsazením ani tentokrát nescházely dlouhé výměny od základní čáry, skvělý pohyb obou hráčů a nečekané zvraty. Nadala hnala touha vrátit soupeři šest porážek z loňského roku a v úvodu působil odhodlanějším dojmem. Lépe podával, méně chyboval, a i když v průběhu prvního setu jednou přišel o získaný brejk, v koncovce sebral Srbovi podání znovu a za 80 minut šel do vedení.

Novak Djokovič.

Rafael Nadal.

Světová jednička se s nepříznivým průběhem nesmířila a od druhé sady výrazně přidala. Djokovič zlepšil pohyb, zagresivnil údery a zatlačil Nadala do obrany. Španěl ještě v druhém gamu dva brejkboly odvrátil, další servis už ale neudržel a Srb si na síti zajistil náskok 3:1.

Suverénně kráčel k zisku druhého setu, vedl 5:2 a za stavu 5:3 měl dva setboly, nakonec však ztratil podání dvojchybou. Nadala ale zradil servis také a stejným způsobem věnoval Djokovičovi vyrovnání.

Obhájce titulu získal klid a jistotu a začal překlápět misky vah na svou stranu. Nadal ztratil svěžest, s vypětím sil odolával v defenzivě a stále víc chyboval. Znovu při svém podání prohrál čtvrtou hru a útlum podtrhl za stavu 2:5, kdy čistou hrou přišel o vlastní servis i set.

Za stavu 5:5 Nadal ztratil podání

Španěl se ale nechtěl vzdát a ve čtvrtém setu zabojoval. Za stavu 3:4 zvrátil při svém podání skóre 0:40 a odstartoval nejlepší pasáž zápasu, která zvedala diváky ze sedadel. Nejprve si ale oba tenisté kvůli dešti odpočinuli a asi deset minut čekali, než se zatáhne střecha nad kurtem. Po krátké pauze pokračoval Nadal ve zlepšeném výkonu, přesto nebyl Djokovič v tie-breaku daleko od výhry. Vedl 5:3, ale pak udělal tři nevynucené chyby a maratonský duel se přehoupl do pátého setu.

V něm dlouho kraloval rozjetý Španěl. V šesté hře prolomil Djokovičovi servis, ale nejlepší hráč světa znovu ukázal svoji velikost. Podání si vzal zpět a v úchvatné koncovce, ve které si oba hráči sáhli na hranici svých možností, nakonec prokázal pevnější nervy. Za stavu 5:5 sebral Srb soupeři podání a v následném gamu vítězným forhendem při prvním mečbolu zakončil jednu z největších tenisových bitev historie.

Autoři: ,

Kdy dát dětem první kapesné a kolik?
Kdy dát dětem první kapesné a kolik?

Kdy je vhodný čas dávat dětem kapesné a v jaké výši? To jsou otázky, které řeší snad každý rodič. Univerzální odpověď však neexistuje. Je ale...