Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Djokovič vyškolil mladíka a ve finále Australian Open vyzve Nadala

Sport

  11:40
Melbourne / Praha - Srbský tenista Novak Djokovič deklasoval v semifinále Australian Open Lucase Pouilleho 6:0, 6:2, 6:2 a posedmé postoupil v Melbourne do finále. O rekordní sedmý titul z úvodního grandslamového turnaje sezony se utká s velkým rivalem Rafaelem Nadalem.

Srb Novak Djokovič slaví postup do finále Australian Open. foto: Reuters

První hráč světového žebříku rozdrtil francouzského soupeře, který hrál semifinále grandslamu poprvé v kariéře, za hodinu a 23 minut. Pouillemu nenabídl ani jednu příležitost k brejkbolu a suverénně postoupil podobně jako ve čtvrtek Nadal přes dalšího debutanta Stefanose Tsitsipase.

„Rozhodně to byl jeden z nejlepších zápasů, jaké jsem na tomto kurtu sehrál. Všechno fungovalo tak, jak jsem si před zápasem naplánoval,“ řekl jednatřicetiletý Srb v rozhovoru bezprostředně po utkání.

Se světovou dvojkou Nadalem ho čeká 53. zápas v kariéře, ve finále grandslamu už spolu hráli sedmkrát. Před sedmi lety jejich vzájemný duel o titul v Melbourne vešel do historie jako nejdelší grandslamové finále historie: Djokovič trofej vybojoval po pěti hodinách a 53 minutách.

„Pro ty, kteří ji ještě nemají, určitě bych si na ten zápas koupil vstupenku,“ vtipkoval na kurtu. „Něco jako finále 2012 hrajete jednou za život, ale doufám, že výsledek teď bude stejný,“ dodal. Bilanci duelů s Nadalem těsně vede 27:25.

Djokovič bude v Melbourne útočit na třetí grandslamový titul za sebou poté, co vloni po zdravotní pauze ovládl Wimbledon a US Open. Celkem jich má na kontě 14. Víc trofejí posbírali jen Nadal (17) a Švýcar Roger Federer (20).

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!