Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

Dlouho držel na dvoustovce světový rekord. Teď ji Johnson kvůli mrtvici ujde za 15 minut

Sport

  16:15
LOS ANGELES - Při svém světovém rekordu zvládl Michael Johnson dvousetmetrovou trať za 19,32 sekundy, nyní na stejnou vzdálenost potřebuje 15 minut. Bývalý fenomenální americký atlet si čas změřil na chodbě v nemocnici v Los Angeles, kde se zotavuje po mrtvici, jež ho postihla poslední srpnový den.

Michael Johnson v dobách největší slávy na olympiádě v Atlantě foto: Reprofoto

'Česnekové dívky' žalují na trenéry a svaz. Měla jim být upírána lidská práva

„Byl jsem na této trati nejrychlejší na světě. Ale nejsem skleslý. Když jsem se vrátil do nemocničního pokoje, řekl jsem manželce: ‚Plně se uzdravím. A uzdravím se rychleji než kdokoli jiný předtím‘,“ uvedl jednapadesátiletý Johnson pro britský deník The Telegraph v prvním rozhovoru od cévní příhody.

Čtyřnásobného olympijského vítěze postihla mrtvice při kondičním tréninku a přišla bez varování. 

Francouzský prezident Emmanuel Macron a bývalý americký sprinter Michael...
Michael Johnson v dobách největší slávy na olympiádě v Atlantě

„Neměl jsem nikdy problémy se srdcem, nekouřím, nejím žádné fastfoodové jídlo a stalo se mi to při tréninku,“ řekl Johnsnon, kterého proto náhlé zdravotní problémy naštvaly.

„Ptal jsem se, proč se to stalo. Vždyť jsem přece všechno dělal správně!“

Johnson byl atletickou hvězdou 90. let minulého století. Na trati 400 metrů se stal čtyřikrát za sebou mistrem světa, další čtyři tituly má z poloviční distance a štafet. 

Světový rekord na dvoustovce zaběhl při olympijském triumfu v Atlantě v roce 1996 a až o dvanáct let později ho na OH v Pekingu překonal jiný fenomén Usain Bolt z Jamajky (19,30).

Podívejte se na Johnsonův světový rekord:

Autor: