Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Sport

Dlouhý stop za hrozivý pád. Cyklista Groenewegen pyká za sražení Jakobsena

Cyklisté po srážce v závěru závodu Kolem Polska foto: ČTK

Aigle - Mezinárodní cyklistická unie (UCI) dnes potvrdila devítiměsíční distanc pro Nizozemce Dylana Groenewegena za způsobení hrozivého pádu krajana Fabia Jakobsena na závodě Kolem Polska. Zákaz činnosti pro spurtéra z týmu Jumbo-Visma a vítěze čtyř etap na Tour de France platí zpětně od srpna a vyprší 6. května.
  11:12

O Groenewegenově osudu informoval již ve čtvrtek nizozemský server Wielerflits. Disciplinární komise UCI dnes v prohlášení uvedla, že sedmadvacetiletý cyklista se odchýlil ze své linie, čímž porušil pravidla. Jakobsena v souboji o vítězství natlačil do bariéry a ten po pádu bojoval o život.

Groenewegen podle UCI svou vinu přiznal. Při vyšetřování spolupracoval a přijal i výši trestu. Devítiměsíční zákaz startu za jiné než dopingové provinění nemá podle specializovaného webu Cyclingnews v cyklistice obdoby.

Cyklisté po srážce v závěru závodu Kolem Polska
Cyklisté po srážce v závěru závodu Kolem Polska

Jakobsen po incidentu v závěru první etapy 5. srpna utrpěl vážná zranění hlavy a byl dva dny v kómatu. Podrobil se kvůli mnohačetným zlomeninám v obličeji několika operacím a ještě ho minimálně jedna čeká příští rok. Člen stáje Deceuninck-Quick Step nicméně doufá, že by ještě tento měsíc mohl poprvé usednout na kolo.

„Ten pád bude navždy černou kapitolou mé kariéry,“ litoval Groenewegen. „Doufám, že to bude moudrá lekce pro všechny sprintery. Bedlivě sleduju zprávy o Fabiově zotavování a mohu jen doufat, že se jednoho dne zcela zdráv vrátí,“ dodal.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!