130 let

V Číně začínají platit omezení před OH. | foto: ČTK

Dnes jen lichá auta. A nezívat

Sport
  •   10:27
PEKING - Když obyvatel čínského hlavního města v průběhu olympijských her potká cizince, musí zapomenout na šťourání v nose, škrábání se na hlavě nebo na zívání. Občané dále obdrželi seznam témat, o kterých se v žádném případě nesmí se zahraničními návštěvníky bavit.
Další opatření, kterým se čínští představitelé snaží zajistit hladký průběh olympijských her, je speciální dopravní režim, který včera vešel v platnost v ulicích Pekingu.

Vedoucí představitelé Číny požadují, aby řadoví občané reprezentovali svoji zemi v tom nejcivilizovanějším světle, a proto vydali příručku pravidel, která platí ve styku s cizinci, ale také například s postiženými lidmi, kteří se přijedou podívat na paralympiádu.

„Během konverzace se usmívejte, nekoukejte na toho, s kým se bavíte, příliš dlouho, nedělejte nic, co by ostatní mohlo znervózňovat,“ cituje příručku informační server BBC News. Otázky, které jsou v konverzaci s příslušníkem cizí národnosti pro Číňana tabu, jsou: kolik peněz vydělává a kolik utrácí, jak bydlí, kolik mu je let, jestli je svobodný. Zapovězeny jsou také okruhy témat týkající se zdraví, práce a náboženského nebo politického vyznání.

Tvůrci propagandy v příručce především varují před rozhovory se zahraničními novináři. Radí lidem, aby neříkali věci, které by mohly poškodit národní prestiž a pověst či národní bezpečnost.

Co říkat postiženým lidem
Zvláštní pozornost věnuje příručka tomu, jak bude zacházeno s postiženými lidmi v průběhu paralympiády. „Předtím, než pomůžete (postiženému člověku), ujistěte se nejprve, že s tím souhlasí a bude spolupracovat,“ stojí v příručce.

Dále se lidem radí, aby postiženým lidem často říkali věty typu: „Jste opravdu skvělí.“ Představitelé Číny se již poměrně dlouhou dobu soustřeďují na to, jak se budou občané chovat během olympiády, a rozjeli několik kampaní, které mají vymýtit všechny zlozvyky, které by mohly poškodit pověst země. Opatření se dotkla i oblasti dopravy v dějišti olympijských her.
Následující dva měsíce budou moci do ulic vyjíždět střídavě automobily jen se sudými, respektive lichými poznávacími značkami. Od tohoto opatření si čínská vláda slibuje zlepšení chronicky znečištěného ovzduší nad Pekingem během konání olympijských a paralympijských her.

Peking doufá, že se mu podaří dostat ze silnic 45 procent ze 3,3 milionu aut. S pomocí dopravních omezení a uzavření části továren chtějí úřady snížit emise škodlivých látek o 63 procent během olympiády.

Ve slunném, jen trochu zamlženém dni včera ulicemi Pekingu jezdily jen automobily se sudými čísly na značkách, informovala agentura Reuters.

Speciální „olympijské pruhy“ zůstaly prázdné, s výjimkou jednoho auta, jehož řidič zjevně špatně odbočil. Stovky „společenských dobrovolníků“, kteří mají pomáhat turistům i policii v boji proti nežádoucímu chování, jako je odhazování odpadků či plivání na ulici, už obsadily hlavní třídy v červených čapkách a červeně lemovaných tričkách.
Autor: