Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

Do finále DC postoupila Argentina a Špaňelé

US Open

  16:33
BĚLEHRAD/CÓRDOBA - Ve finále Davisova poháru se v prosinci utkají tenisté Španělska a Argentiny. Oba týmy rozhodly o svých semifinálových výhrách v třetích dvouhrách - Španělům zařídil třetí bod proti Francii Rafael Nadal, Argentina vyřadila obhájce titulu Srbsko poté, co světová jednička Novak Djokovič vzdal Juanu Martínu del Potrovi.

První tenista světa Novak Djokovič se omlouvá srbským spoluhráčům, že v klíčovém zápase semifinále Davis cupu vzdal foto: Reuters

Vítěz letošních tří grandslamů Djokovič nenastoupil kvůli zranění zad do páteční dvouhry a Srbové po úvodním dni prohrávali doma v Bělehradu 0:2. Pak vykřesali naději ve čtyřhře a doufali ve výkon Djokoviče, jenž v pondělí triumfoval na US Open.

Suverén této sezony však prohrál se šampionem US Open z roku 2009 Del Potrem první set v tie-breaku a v druhém za stavu 0:3 vzdal. Utrpěl tak teprve třetí porážku v sezoně, navíc podruhé po finále v Cinicinnati po skreči. Jako jediný ho dokázal porazit v zápase odehraném až do konce Roger Federer v semifinále Roland Garros.

První tenista světa Novak Djokovič se omlouvá srbskému týmu, že v klíčovém zápase semifinále Davis cupu vzdal

"Jsem zklamaný, že to skončilo takhle. Ale byl jsem tak na 60 procentech svého ideálního zdravotního stavu," uvedl Djokovič, jenž po forhendovém returnu v třetí hře druhého setu zůstal ležet s bolestnou grimasou na kurtu a už nemohl pokračovat.

"Soupeř ale hrál velmi dobře. Nemůžu říct, že bych ho porazil, i kdybych byl zdravý. Skvěle servíroval, a i když jsem se dostal k míči, nebyl jsem schopný pořádně returnovat," ocenil Djokovič Del Potra, jenž se postaral o první semifinálovou výhru Argentiny v historii na soupeřově půdě. Srbsko naopak poprvé po šesti letech doma prohrálo.

Argentinci se v repríze finále z roku 2008 představí ve Španělsku, které poslal do boje o titul Nadal. Bývalý první muž žebříčku porazil v úvodní dnešní dvouhře Jo-Wilfrieda Tsongu 6:0, 6:2 a 6:4.

Nadal: Je důležité, že finále odehrajeme doma

Nadal navzdory únavě z finálové účasti na US Open a přechodu z betonu na antuku neztratil v Córdobě ani set. V pátek deklasoval Richarda Gasqueta, kterému také v jedné sadě nadělil "kanára". Nadal má tak v daviscupových dvouhrách skvělou bilanci 17 výher z 18 zápasů. Jedinou porážku inkasoval v roce 2004 od Jiřího Nováka při svém debutu v Brně.

"I když to vypadá, že ty výhry přicházejí lehce, není to tak. V tom horku to bylo hodně náročné," uvedl Nadal, jenž při svém servisu povolil Tsongovi jen šest míčků. "Díky skvělým vztahům uvnitř týmu jsme semknutí už mnoho let a vezeme se na vítězné vlně," dodal slavný Mallorčan.

Rafael Nadal poslal španělské tenisty do finále Davis Cupu

Loňští poražení finalisté Francouzi získali jediný bod v sobotní čtyřhře. V závěrečné dvouhře na dva sety porazil za 52 minut Fernando Verdasco 6:2, 6:1 Gasqueta a stanovil konečné skóre zápasu na 4:1. Finále se bude hrát na půdě čtyřnásobných šampionů 2.-4. prosince. Argentinu čeká čtvrté finále v historii, na "salátovou mísu" stále čeká.

"Hrát doma je hodně důležité," uvedl Nadal, jenž před dvěma lety v Barceloně přispěl k finálovému vítězství nad Českou republikou. "Navíc mám v Argentině víc přátel než v Srbsku," dodal.

Výsledky Davisova poháru

Semifinále
Córdoba: Španělsko - Francie 3:1 po třetí dvouhře Nadal - Tsonga 6:0, 6:2, 6:4.

Bělehrad: Srbsko - Argentina 1:3 po třetí dvouhře Djokovič - Del Potro 6:7 (5:7), 0:3 skreč Djokovič.

Baráže o Světovou skupinu
Sydney: Austrálie - Švýcarsko 2:2 po třetí dvouhře Tomic - Federer 2:6, 5:7, 6:3, 3:6, Hewitt - Wawrinka 6:4, 4:6, 7:6 (9:7), 4:6, 3:5 přerušeno kvůli tmě.

Tokio: Japonsko - Indie 4:1 Nišikori - Vardan 7:5, 6:3, 6:3, Soeda - Bopanna 4:5 skreč Bopanna.

Potchefstroom: JAR - Chorvatsko 1:4 De Voest - Čilič 4:6, 2:6, 4:6, Klaasen - Mektič 6:7 (2:7), 1:6.

Antverpy: Belgie - Rakousko 1:4 O. Rochus - Melzer 4:6, 4:6, 3:6, Bemelmans - Peya 4:6, 3:6.

Ramat Hašaron: Izrael - Kanada 2:3 Sela - Polansky 6:3, 6:3, 6:3, Weintraub - Pospisil 2:6, 3:6 (3:7), 4:6.

Santiago: Chile - Itálie 1:4 Capdeville - Bolelli 7:6 (7:3), 6:2, Massú - Bracciali 3:4 skreč Massú.

Kazaň: Rusko - Brazílie 3:2 Južnyj - Bellucci 2:6, 6:3, 5:7, 6:4, 14:12, Tursunov - Mello 6:1, 7:6 (7:5), 2:6, 6:3.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!