Čtvrtek 18. dubna 2024, svátek má Valérie
130 let

Lidovky.cz

Do Ósaky pojede 22 českých atletů

Sport

  13:47
PRAHA - Dvaadvacet českých atletů odjede na letošní mistrovství světa, které se koná v září v japonské Ósace. Nominaci, v níž je i největší naděje desetibojař Roman Šebrle, schválil dnes Český atletický svaz.

Šebrle. foto: OLIVIER MORIN AFP

Vedle jednadvaceti atletů, kteří splnili svazový limit, do ní na divokou kartu zařadil chodkyni Barboru Dibelkovou. Ta skončila pátá na dvacetikilometrové trati na posledním MS v Helsinkách.

Vedle Šebrleho budou mít v Japonsku medailové ambice i česká rekordmanka v hodu oštěpem Barbora Špotáková, druhá žena letošních světových tabulek, nejlepší česká tyčkařka historie Kateřina Baďurová, která má v posledních týdnech skvělou formu, diskařka Věra Cechlová či výškař Tomáš Janků. Na MS nejede "limitář" tyčkař Adam Ptáček, který se zotavuje ze zranění lokte.

V týmu je jediný běžec Zuzana Hejnová, juniorská vicemistryně světa v běhu na 400 metrů překážek, nejpočetnější a maximálně možné zastoupení mají výškaři. Pojedou vicemistr Evropy Janků, Jaroslav Bába vracející se po zranění i tradiční opora Svatoslav Ton, ženy budou reprezentovat Barbora Laláková, Romana Dubnová a Iva Straková.

Dva limity v sedmiboji a dálce má Denisa Ščerbová, dá však i kvůli termínové kolizi přednost skokanské soutěži. Limit B splnili také tyčkař Štěpán Janáček a oštěpař Jan Syrovátko, ale oba na MS nepojedou kvůli tomu, že lepší výkon předvedli Balner v tyči a Miroslav Guzdek v oštěpu a na šampionát může s limitem B vždy jen jeden atlet z jedné země.

Rekordmanem a nejstarším členem je bývalý trojnásobný mistr světa Tomáš Dvořák, který pojede už na svůj osmý světový šampionát. Poprvé startoval někdejší světový rekordman v desetiboji na MS 1993 ve Stuttgartu. Naopak novicem v týmu je tyčkař Michal Balner, na MS ještě nebyli ani koulař Antonín Žalský, desetibojař Josef Karas, výškařky Laláková a Dubnová, tyčkařka Baďurová, dálkařka Ščerbová a kladivářka Lenka Ledvinová.

Nominace:
Muži: Jaroslav Bába, Tomáš Janků, Svatoslav Ton (všichni výška), Michal Balner (tyč), Miroslav Guzdek (oštěp), Antonín Žalský, Petr Stehlík (oba koule), Roman Šebrle, Tomáš Dvořák, Josef Karas (všichni desetiboj).
Ženy: Zuzana Hejnová (400 m př.), Barbora Dibelková (chůze), Denisa Ščerbová (dálka), Barbora Laláková, Romana Dubnová, Iva Straková (všechny výška), Kateřina Baďurová, Pavla Rybová (obě tyč), Věra Cechlová (disk), Barbora Špotáková, Nikola Brejchová (obě oštěp), Lenka Ledvinová (kladivo).
Autoři: ,

Kdy dát dětem první kapesné a kolik?
Kdy dát dětem první kapesné a kolik?

Kdy je vhodný čas dávat dětem kapesné a v jaké výši? To jsou otázky, které řeší snad každý rodič. Univerzální odpověď však neexistuje. Je ale...