130 let

Martin Lébl. | foto: www.lubevolley.it

Do Prahy se sjíždí volejbalová elita

Sport
  •   12:00
PRAHA - Blokař Martin Lébl doufá, že přízeň českých fanoušků pomůže jeho Maceratě do finále volejbalové Ligy mistrů. Italský klub se v sobotu v pražské O2 Areně utká v derby s Trentinem, vítěz pak v neděli narazí na lepší tým z dvojice Iskra Odincovo - Iraklis Soluň.

Macerata v základní části italské Serie A Trentino o bod předčila, ale jinak jsou oba soupeři podle jediného českého zástupce v semifinále LM zcela rovnocenní.

"Dobře se známe, těžko se můžeme něčím překvapit. Oba vzájemné zápasy v lize vyhrál celkem suverénně domácí tým, tak doufám, že to neutrální prostředí v Praze bude nakloněné nám a pomůže nám do finále," řekl s úsměvem Lébl.

Stěžejní podle něho bude ubránit vynikajícího bulharského útočníka Mateje Kazijského, na jehož spolupráci se srbským nahrávačem Nikolou Grbičem hra Trentina stojí. "A myslím si, že kdo postoupí z našeho semifinále, tak už si titul nenechá ujít. Ta touha a motivace obou týmů je obrovská," prohlásil.

Pražskou halu si vyzkoušel už v roce 2006, kdy se v ní národní mužstvo před odjezdem na MS utkalo s Ruskem. "Je krásná, ale obrovská. My jsme zvyklí na haly tak nejvýš pro deset až dvanáct tisíc lidí, sem se vejde sedmnáct. I proto jsem rád, že jsem v ní už hrál," konstatoval Lébl.

S klubovým volejbalem se do Čech vrátí po 11 letech, které uplynuly od jeho odchodu z extraligy do belgického Maaseiku. V rodném městě však prý čas na žádné mimosportovní záležitosti nebude.

"Vlastně z Prahy uvidím to samé, co z každého jiného města - letiště, hotel a halu. Nic jiného při tom nabitém programu nepřichází v úvahu. Jedině snad kdyby to všechno vyšlo, že bychom někde poseděli v neděli večer," řekl 201 centimetrů vysoký hráč, který týden po finále Ligy mistrů oslaví 29. narozeniny.

Ve čtvrtfinále Macerata přešla přes obhájce prvenství z Kazaně. "Ale ta už nebyla tak silná jako loni. Zůstali sice Američani Ball i Stanley, ale spousta ruských reprezentantů odešla jinam. Třeba Teťjuchin, a ten byl podle mne pro ten tým důležitější než Stanley," podotkla opora české reprezentace.

V Itálii nyní panuje velké očekávání, jak semifinálový duel Ligy mistrů dopadne. "Noviny nikoho nefavorizují, to by dost riskovaly, čeká se velká bitva. Ale fanoušci se moc těší, protože to spojí i s prohlídkou Prahy, a tu atmosféru si určitě užijí i hráči," uvedl Lébl. Tým je podle jeho slov zdravotně v pořádku, jen základní sestava musí po náročném programu posledních týdnů "dobít baterky".

V play off italské ligy vede Macerata nad Trevisem 2:0, druhé vítězství si připsala v neděli v soupeřově hale. "Vyhráli jsme tam 3:2, domů jsme se vrátili v noci a sil bylo málo. Takže pak jsme dostali den a půl volna, teď nás do pátku čeká hlavně posilovna a taktické tréninky zaměřené na zápas s Trentinem. A hlavně si zase musíme zvyknout na jiné balony, s kterými se Liga mistrů hraje," poznamenal pětinásobný český Volejbalista roku.

Autor: ČTK