Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Doba tříkrálová potvrzena. Jenže Djokovič chce vládnout sám

Sport

  13:08
Melbourne / Praha - Srb Novak Djokovič posedmé ovládl tenisový Australian Open. Svým rekordním zápisem také podtrhl skutečnost, že společně s finálovým soupeřem Rafou Nadalem a Rogerem Federerem tvoří nejlepší trojlístek historie tohoto sportu.

Novak Djokovič pózuje s trofejí pro vítěze Australian Open. foto: ČTK/AP

Všichni čekali další tenisový maraton. Vždyť právě Djokovič s Nadalem před sedmi lety na stejném místě vytvořili rekord v délce finálového duelu na grandslamovém turnaji (5 hodin a 53 minut).

Jenže včera oba psali jiný příběh. Za 2 hodiny a 4 minuty slavil Srb po triumfu 6:3, 6:2 a 6:3. Byl to jejich nejkratší duel na jednom z turnajů „velké čtyřky“.

„Byl to asi můj nejlepší výkon v grandslamovém finále,“ zářil jednatřicetiletý rodák z Bělehradu s milovanou trofejí.

Už posedmé v kariéře. Nikdo se vícekrát s Norman Brookes Challenge Cupem nemazlil.

Zároveň vybojoval celkově patnáctý triumf na grandslamovém podniku a osamostatnil se na historicky třetí příčce v této statistice (14 jich má Američan Pete Sampras).

Před ním jsou již jen Nadal (17 trofejí) a Federer (20).

A definitivně tak potvrdil skutečnost, že momentálně žijeme v době nejlepších (nejúspěšnějších) hráčů tenisové historie.

Znovu se otřáslo označení „Big Four“, když do velké čtyřky experti i fanoušci řadili ještě Skota Andyho Murrayho.

Jenže zatímco ten se kvůli neustálým problémům s kyčlemi pakoval v Melbourne Parku už v prvním kole a svoji sbírku tří grandslamových titulů již nejspíše nerozšíří, Federer, Nadal a především Djokovič mohou stále pomýšlet na mety nejvyšší.

Ostatně právě rozdíl v triumfech na největších turnajích planety odděluje „tři krále“ od Murrayho i zbytku světa.

Ano, jednatřicetiletý Skot byl také světovou jedničkou, má jako jediný dvě olympijská zlata, jinak ale za svými rivaly zaostává.

Posuďte sami:

3 – stejně grandslamových triumfů získal v tomto desetiletí třeba i Švýcar Stan Wawrinka.

45 – počet získaných titulů jej řadí historicky „až“ na 14. místo.

„Děkujme tenisu, že nám dal tuto trojici velikánů,“ zní po včerejšku tenisovým světem.

Například respektovaný web ESPN se pouští čistě jen do porovnávání srbského atleta, španělského siláka a švýcarského elegána.

Podobně mluví i legendární Australan Rod Laver či americký bouřlivák John McEnroe.

A byť Djokovič, který se před rokem hrabal ze dna (zaviněným zraněními i osobními problémy), na své rivaly ztrácí, jsou určité faktory, jež ukazují, že až všichni tři ukončí kariéru, může tomu být jinak.

Poslední tři grandslamy patřily právě „Nolemu“, který má na dosah tzv. Novak slam, tedy triumf na čtyřech po sobě jdoucích turnajích „velké čtyřky“.

Tento počin se Federerovi ani Nadalovi nepovedl. S oběma má i aktivní bilanci, se sedmatřicetiletým Švýcarem 25:22, s o rok starším Španělem 28:22. A byť jej on sám vnímá coby svého největšího kariérního rivala, skutečností je, že Nadala porazil osmkrát v řadě a bez ztráty setu.

A v Melbourne Parku pak ukázal, že momentálně se nachází v obrovské pohodě. Že právě on s Nadalem by měli ještě chvíli tenisu vládnout.

Že mladí dravci na ně zatím stále ještě nemají. A že Federer konstantně dominovat už také nejspíše nebude. „Pořád ale může vyhrát milovaný Wimbledon,“ zaznělo z úst Roda Lavera.

Kam až legendy dojdou?

K tomu je ale potřeba, aby byli oba nejlepší hráči žebříčku zdraví. „Nemohl jsem během celého turnaje hrát v útočných pozicích tak, jak jsem chtěl. A to kvůli listopadové operaci kotníku a zranění stehenního svalu z Dubaje,“ svěřil se po finále poražený.

Ostatně podobně mluvil také jeho přemožitel.

„Chci se soustředit na udržení pohody, již momentálně mám. Duševní, fyzické a emocionální pohody tak, abych mohl i v příštích letech bojovat na té nejvyšší úrovni,“ usmíval se muž, kterému na dálku gratulovala na Twitteru i manželka Jelena. Na fotce jsou jejich dva potomci sledující tatínka ve finálovém souboji.

A může ten nakonec překonat i milníky rivalů? „Uvidíme, pořád je to daleko. Ale udělám pro to maximum,“ dodal Djokovič.

Na jakých číslech se nakonec „velká trojka“ zastaví?