Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Dobře naložený Woods před návratem ke golfu: Nejsem mrtvý, jsem připravený

Sport

  15:20
ALBANY - Golfoví fanoušci netrpělivě vyhlížejí čtvrtek, kdy se poprvé po patnácti měsících objeví na soutěžních greenech Tiger Woods. Bývalý první hráč světa se po několika operacích zad představí na Hero World Challenge na Bahamách, jehož je pořadatelem, a na svůj start se cítí připravený.

Tiger Woods foto: ČTK/AP

„Nejsem mrtvý, jsem připraven,“ řekl dobře naladěný čtyřicetiletý Woods. Před čtvrtečním začátkem mluvil o zdravé nervozitě. „Přichází před každým turnajem, ať už jsem měl pauzu nebo jde o major. Vždy jde o dobré znamení,“ doplnil.

„Kdybych nebyl nervózní, tak to znamená, že mě to nezajímá. Takhle vím, že mi energie z nervozity dodá agresivitu a koncentraci,“ řekl Woods. „Nechtěl bych tam přijít bezvýrazný, bez chuti, ale chci být ve hře a teď to cítím.“

Čtrnáctinásobný vítěz majorů hrál turnaj naposledy loni v srpnu a skončil desátý na Wyndham Championship. Od té doby se podrobil dvěma operacím zad. Už plánoval hrát před třemi týdny v Napě v Kalifornii, ale krátce před začátkem se odhlásil.

Letošní asistent kapitána amerického vítězného týmu v Ryder Cupu Woods je rád, že návrat neuspěchal. „Chtěl jsem hrát co nejdřív strašně moc. Svrběly mě ruce, ale čekal jsem přes rok, takže jsem to ještě chvilku vydržel,“ řekl s úsměvem.

Nyní už je start bývalého suverénního vládce golfového světa jistý. Do hry v osmnáctičlenném poli vyrazí ve čtvrtek v páru s krajanem Patrickem Reedem a bude mít nové hole a také značku míčku. Vrací se jako 898. hráč světového žebříčku, o 24. míst před ním je i nejlepší český hráč Stanislav Matuš.

Američan přiznal, že prožíval v posledních dvanácti měsících složité období. „Cítil jsem úzkost,“ řekl a připustil, že v úvahu přicházel i konec kariéry. „Myslel jsem na to, bylo to hodně reálné. Sotva jsem se zvedl z postele a připadalo mi nemožné hrát,“ řekl Woods, který naposledy vyhrál turnaj v roce 2013 a major ještě o pět let dříve.

Zranění zad pro něj bylo větším strašákem než veškeré předchozí zdravotní problémy. „Když jsem měl operované koleno, tak jsem věděl, že za devět měsíců budu schopen hrát, což člověka nenervuje,“ řekl Woods. „

Ale když se to týká zad, páteře a nervů, tak to může znamenat konec a žijete v nejistotě.“ Do turnaje vstoupí jako vždy s jediným cílem - vyhrát. „Přihlásil jsem se a chci zvítězit,“ řekl jasně, že jeho přístup se nemění.

„Chci hrát přesně a dostávat se do skórovacích pozic, abych měl v neděli šanci bojovat o trofej,“ řekl vítěz celkem 106 profesionálních turnajů, z toho 79 na americkém okruhu PGA. Hero World Challenge hostí od roku 1999 a z vavřínu se radoval pětkrát.

Ač je nyní připraven znovu odpalovat z „týčka“ a posílat do jamek krátké nebo dlouhé paty, má před sebou stále hodně otazníků. Neví, jestli bude schopen odehrát plnou sezonu, případně kolik let ještě na okruhu stráví. „Doufám, že co nejvíce to půjde. Záleží, kolik mi tělo dovolí,“ řekl Woods. „Uvidíme. Udělám pro to vše.“

Autor: