Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Dodatečný bronz bych chtěla, říká Cechlová

Sport

  20:04
Od bronzové olympijské medaile ji v roce 2004 v Aténách dělilo jen pár centimetrů. Nyní cenný kov může česká diskařka Věra Cechlová-Pospíšilová dostat zpětně. Disciplinární řízení kvůli dopingu totiž čeká Bělorusku Irinu Jatčenkovou, která skončila třetí.

Věra Cechlová foto: Reuters

Před osmi lety jí po tváři tekly slzy. O devět centimetrů prohrála souboj o olympijský bronz. "Byla to moje první olympiáda, měla jsem životní formu, ve všech testech jsem si dělala osobáky. Neuměla jsem si představit, že odjedu domů bez medaile," vzpomíná.

Zklamaná tehdy padla kolem krku kouči Josefovi Šilhavému. "Jemu by ta medaile hodně náležela," vypráví, byť se v mezičase jejich cesty rozešly.

Může to trvat dlouho, ví diskařka

Z Atén tehdy "uprchla" den po diskařském finále jako čtvrtá na světě. O rok později získala na mistrovství světa v Helsinkách bronz. Patřila mezi elitu. Nyní ve čtyřiatřiceti letech plánuje, jak se důstojně s vrcholovou atletikou rozloučí. Příští sezona bude její poslední. Ač v neolympijském roce, může ji Cechlová-Pospíšilová ukončit jako olympijská medailistka. Pokud...

Bronz z Atén by mohla získat Cechlová. Jatčenková možná dopovala

Disciplinární řízení Mezinárodního olympijského výboru s pěticí sportovců, jejichž vzorky z Atén byly údajně pozitivní, je naplánováno na 4. prosince. V případě rozsudku "vinna" připadne Jatčenkové aténský bronz české diskařce.

"Může to trvat hodně dlouho. A nemusí to vyjít," uvědomuje si Cechlová-Pospíšilová. Ze situace v diskařském kruhu je zklamaná. "Zlatá z Atén Sadovová byla chycena dvakrát, teď má problémy Piščalnikovová, do toho Jatčenková..." vypočítá.

Doping, už jen to slovo se jí příčí. "Pořád věřím, že jsou ve vrcholovém sportu lidé, kteří nepodvádějí, že existuje fair play."

I proto se spekulacemi o Jatčenkové, které zveřejnila německá televize ARD, příliš zabývat nechce. "Žádnou oficiální informaci jsme neobdrželi," říká šéf Českého atletického svazu Libor Varhaník, manažer diskařky. A krotí optimismus. "Vzbuzovat očekávání, které se nemusí naplnit, je nejhorší. Tak máme raději ruku na ruční brzdě."

Pošťáka vyhlížet nebude

Cechlová-Pospíšilová přiznává - představa, že kariéru zakončí s olympijskou medailí, se jí hodně zamlouvá. I když před osmi lety by se jí ta situace asi zamlouvala víc. "Mohlo jí to markantně změnit kariéru," tvrdí šéftrenér české atletiky Tomáš Dvořák. "V atletice je rozdíl mezi bronzovým medailistou a čtvrtým mimořádně krutý," přidává Varhaník.

Jako medailistka mohla po Aténách vytěžit hodně ze sponzorských smluv. "Už mi volala řada lidí, o kolik jsem přišla o peněz. Ale já nejsem materialistka. Já bych chtěla tu medaili," netají velké přání.

Vyhlížet pošťáka s balíčkem, jehož obsahem bude olympijská medaile, neplánuje. "Mám dobrého manažera, on to určitě všechno zvládne," směje se.

Varhaník si vzápětí vybaví dlouhé hodiny diplomatických jednání s jamajskou federací. Jamajské čtvrtkařky musely kvůli dopingu "odevzdat" bronz z halového světového šampionátu v Dauhá 2010 českým "Rychlým holkám". "Mravenčí práce to byla! Nikdo nechce dát medaili z rukou," přiznává. Že by opět jednu rád získal ve prospěch české atletky, není pochyb.

Autor:

eMimino soutěží: Vyhrajte balíček v hodnotě 1 000 Kč z dm drogerie
eMimino soutěží: Vyhrajte balíček v hodnotě 1 000 Kč z dm drogerie

Milovníci kosmetiky pozor! Tento týden soutěžíme o pět velkých balíčků v celkové hodnotě 5000 Kč. Zapojte se do soutěže a vyhrajte lákavý balíček...