Úterý 16. dubna 2024, svátek má Irena
130 let

Lidovky.cz

Dohonit Váňu? To nejde. Asi neklapne, abych jezdil do šedesáti, směje se Faltejsek

Sport

  16:00
PARDUBICE - Je to přízrak posledních ročníků Velké pardubické. Během pěti let vyhrál žokej Jan Faltejsek hned čtyřikrát a jednou skončil třetí a na druhém místě historických tabulek se tak dotáhl na Petera Gehma. Třiatřicetiletý žokej tak má velmi solidně našlápnuto, aby jednou dohnal Josefa Váňu staršího, který na Velké vyhrál osmkrát. To si však žokej devítiletého Charme Looka nepřipouští.

Jan Faltejsek děkuje za svůj čtvrtý triumf svému Charme Lookovi. foto: ČTK

„Já a dohnat pana Váňu? Musím se tomu smát, Váňu nejde dohonit. Abych jezdil do šedesáti, to asi neklapne,“ smál se vítěz 126. ročníku.

Velkou pardubickou vyhrál Charme Look s Janem Faltejskem, dva z favoritů dostih nedokončili

Honzo, jak to děláte, že máte tak vynikající bilanci?
Dneska to šlo samo. Vlastně jsem se jenom vezl, musím moc poděkovat za skvěle připraveného koně. Bylo to super a moc pěkné svezení.

Tři vítězství s Orphee des Blins stylem start-cíl, teď po podobném výkonu s Charme Lookem. Jak moc si jsou oba koně podobní?
Těžko je srovnávat. Oba to jsou mašiny, i proto s nimi člověk může vyhrát. Jsou to skvělí koně, dobře skáčou, oba se úžasně vodí, takže se hodí na Velkou pardubickou. Povahová stránka je možná trochu jiná, ale jsou to mašiny.

V průběhu dostihu jste se o první místo přetahoval s Ter Millem, nevadil vám trochu?
Vůbec mi nevadil, spíš mi do jisté míry pomáhal, abych to nemusel celé tahat sám. Vlastně bych to spíš otočil, já jsem vadil Ter Millovi. Mně to opravdu spíše pomohlo.

Měl jste někdy pocit, že by to nemuselo vyjít?
Nikdy nevíte, jestli vyhrajete, dokud nejste v cíli. Já se moc za sebe nedívám, jedu dopředu. Ale když se nám nepovedl předposlední skok a slyšel jsem za sebou kluky, kteří podporovali své koně, tak možná tehdy. Ale v takovou chvíli nesmíte zpanikařit, dal jsem Charme Looka zase zpátky dohromady, on už pak ukázal sílu. V cílové rovince už jsem věděl, že ho nikdo nedojede.

Žokej Jan Faltejsek na koni Charme Look ovládli 126. ročník Velké pardubické.
Jan Faltejsek si užívá vítězné pocity.

S Orphee jste vyhrál třikrát, může něco podobného dokázat i Charme Look?
Klidně může být stejně úspěšný. Důležité je, aby vydržel zdráv a vesel. Nikdy nevíte, co bude za rok, ale pokud nepřijde lepší kůň, klidně může vládnout.

Za posledních pět let jste dojel popáté mezi nejlepšími třemi. Jaké to je jezdit největší favority dostihu?
Je samozřejmě příjemné sedět na koni, který má šanci vyhrát. To chce každý. Pro mě ta šance přišla, za což musím poděkovat, že mi to bylo nabídnuto. Já v tu chvíli vůbec neváhal, možná jsem měl nějaké své morální důvody, proč bych to neměl vzít, ale to bylo čistě ve mně. Když sedláte dobrého koně, je to pak už jednoduché, máte větší šanci, že vyhrajete. Naopak můžete být sebelepší pilot, ale nevyhrajete, pokud nemáte dobrého koně. Nebo je ta pravděpodobnost hodně malá.

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!