Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Doktor do Pekingu nepojede

Sport

  17:07
PRAHA - Kanoista Martin Doktor na své čtvrté olympijské hry nepojede. Dvojnásobný vítěz z Atlanty měl přitom blízko k divoké kartě od Mezinárodní kanoistické federace (ICF), ale o naději přišel po úterním tragickém úmrtí svého přítele a maďarské legendy rychlostní kanoistiky Györgye Kolonicse. Maďaři totiž místo na deblkanoi obsadí jinými reprezentanty.

Doktor je smutný ze smrti přítele. foto: ČTK


"Je to velká tragédie, která přehlušuje veškeré nominační spekulace," řekl dnes Doktor o Kolonicsově náhlém úmrtí. Právě Kolonics vyjel pro svou zemi dvě místa, tudíž se vážně hovořilo o tom, že Maďaři jedno olympijské místo vrátí a ICF ho přidělí právě českému páru Doktor, Jiří Heller. Nyní však vedení maďarské reprezentace posadí do deblkanoe jiné závodníky.


"Náš sen po dlouhých dnech nejistoty s definitivní platností skončil. Ale není to taková tragédie jako odchod Kolonicse do kanoistického nebe. Další slova zřejmě jsou zbytečná," prohlásil Doktor, který se s maďarským soupeřem dobře znal.


"Jen mi je líto Jirky (Hellera), ten tam moc chtěl jet," prohlásil Doktor. "Ale pojede na singlu do Londýna," naznačil, že věří v účast svého parťáka na další olympiádě za čtyři roky. Šestatřicetiletý dvojnásobný olympijský šampion z let 1996 a 2000 Kolonics zemřel při úterním tréninku na zástavu srdce. Patnáctinásobný mistr světa se měl v Pekingu zúčastnit své páté olympiády. Vedle dvou zlatých získal na hrách v letech 1996 a 2004 bronzové medaile.