Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Doktor ještě touží po Pekingu

Sport

  9:53
PRAHA - V jejich deblkanoi dřímá síla, která by je měla hnát ještě rychleji než loni, v první společné sezoně. Mají za sebou tři týdny hrubé přípravy v Kalifornii, nyní nabírají rychlost ve Francii. To všechno proto, aby pootevřeli vrátka od olympijského Pekingu.

Martin Doktor se svou lodí. foto:  Tomáš Krist, Lidové noviny

Poslední možnost budou mít Martin "Boban“ Doktor (33) a o šest let mladší Jiří Heller na dodatečné kvalifikaci v Miláně v polovině května. "Času už moc nezbývá,“ pokýval hlavou před odletem do Francie starší člen posádky, dvojnásobný olympijský vítěz z Atlanty 1996.


"V Kalifornii mi Boban nadával, že jim dávám zabrat jako nikdy předtím,“ konstatoval jeho otec a trenér sestavy Josef Doktor. "To je fakt, makali jsme. Pro mě to byl nejtěžší začátek přípravy za poslední roky,“ souhlasil Martin Doktor, někdejší miláček národa.
Při prvním pokusu, na loňském MS v Duisburgu, byli v semifinále pětistovky nejrychlejší. Ve finále však skončili až devátí, postoupilo prvních šest lodí. "Po předchozí nemoci jsem druhý rychlý závod po sobě nezvládl, ale proč se k tomu vracet,“ míní Doktor.


Ani v Miláně, odkud si zajistí cestu do Pekingu první tři lodě, nemohou počítat s výletní projížďkou. "Bude to bitva. Už jenom proto, že v deblech z Duisburgu postoupily stejné posádky silných Maďarů a Němců na 500 i 1000 metrů, takže do Milána pošlou své další dobré borce a pak se mohou dohadovat, co která loď v Pekingu pojede. K tomu si přidejte předloňské šampiony Rusy, Litevce, Bělorusy...“ přemítá nejlepší český kanoista.


Jejich prvním závodem v sezoně bude domácí kvalifikace v Račicích 22. a 23. dubna, potom už zamíří za poslední šancí. "Pojedeme obě disciplíny, kilák jsme v Duisburgu nejeli kvůli mé nemoci. Musíme být rychlejší než loni, ta dřina se musí projevit,“ očekává Doktor. Předloňskou sázkou na deblkanoi s Hellerem na háčku si vlastně prodloužil kariéru. Jestlipak jej napadlo, co by dělal, kdyby mu boj o čtvrtou olympiádu nevyšel? "Měl bych dovolenou dřív!“ směje se. "Ale takhle neuvažuju. Dělám všechno pro to, abychom to zvládli,“ dodá.


Bude mu čtyřiatřicet a cítí, že v olympijském roce zřejmě uzavře kariéru. "Pravděpodobně to tak dopadne. I když – nikdy neříkej nikdy,“ krčí rameny. O budoucí profesi se mu hovořit nechce. „Něco vymyšleného mám, ale na to je ještě čas,“ odmítne Doktor diskusi na toto téma. Necítí ani, že by měl boj o účast v Pekingu zvláštní příchuť, když se jedná o jeho poslední sezonu. "Na nostalgii není čas. Když už kvůli něčemu dva roky makám, tak bych to rád dotáhl do konce,“ má jasno někdejší sběratel medailí na singlkanoi.