Úterý 23. dubna 2024, svátek má Vojtěch
130 let

Lidovky.cz

Sport

Dominance Mercedesu. Úvodní kvalifikaci F1 v Rakousku vyhrál Bottas před Hamiltonem

Jezdci Mercedesu Lewis Hamilton a Valtteri Bottas po úspěšné kvalifikaci v rakouském Spielbergu. foto: Reuters

Spielberg - Kvalifikaci na úvodní závod nové sezony formule 1 Velkou cenu Rakouska podle očekávání ovládly vozy mistrovské stáje Mercedes. Pole position si zajistil Valtteri Bottas, který velmi těsně porazil obhájce titulu Lewise Hamiltona. Nedělní závod odstartuje v 15:10.
  16:54aktualizováno  17:35

Bottas zaznamenal nejrychlejší čas 1:02,939 a o dvanáctý kvalifikační úspěch v kariéře ho nepřipravil ani pokažený závěrečný pokus, při kterém skončil mimo trať. Šestinásobný mistr světa Hamilton toho nedokázal plně využít a nakonec obsadil druhé místo se ztrátou 12 tisícin.

Na třetí příčce skončil Max Verstappen z domácího Red Bullu, vítěz posledních dvou ročníků Velké ceny Rakouska za dvojicí mercedesů zaostal už o půl sekundy. Ve druhé řadě na startu ho doplní Lando Norris z McLarenu, za nimi se seřadí Alexander Albon z Red Bullu a Sergio Pérez ze stáje Racing Point.

Podle očekávání se nedařilo Ferrari, které však už před začátkem sezony upozorňovalo, že technické nedostatky vozů se mu podaří odstranit až na třetí závod ročníku v Maďarsku. Charles Leclerc obsadil sedmé místo, zatímco čtyřnásobný mistr světa Sebastian Vettel nepostoupil do závěrečné části kvalifikace a odstartuje z jedenácté příčky.

Jezdci Mercedesu Lewis Hamilton a Valtteri Bottas po úspěšné kvalifikaci v...
Prázdný okruh v rakouském Spielbergu.

Sezona formule 1 měla původně odstartovat v březnu v Austrálii, ale kvůli koronaviru byl její začátek odložen a z původních 22 závodů bylo sedm zrušeno. O osudu dalších Velkých cen se zatím jedná a zveřejněno bylo jen osm Grand Prix upraveného kalendáře.

Závody navíc kvůli obavám z nákazy covidem-19 provází řada zdravotních a hygienických opatření. Účastníci šampionátu musí podstupovat pravidelné kontroly na koronavirus, stáje nesmějí přijít do vzájemného kontaktu a jejich členové musí nosit roušky, které si dnes jezdci například nasazovali okamžitě po zastavení v cíli a měli je i při televizních rozhovorech.

Autor: