Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Sport

Dominantní Dánové obhájili házenkářský trůn, kritizované pořadatele pochválil i šéf olympijského výboru

Házenkáři Dánska obhájili titul mistrů světa. Ve finále porazili Švédsko 26:24. foto: ČTK

Káhira - Házenkáři Dánska obhájili titul na mistrovství světa. Ve finále v Káhiře dnes úřadující světoví a olympijští šampioni porazili 26:24 Švédsko a v součtu s předchozím turnajem v roce 2019 už vyhráli rekordních 19 zápasů za sebou.
  19:11aktualizováno  19:48

Pouze domácí Egypťané dokázali na chvíli zbrzdit dobyvatelské choutky dánských házenkářských „Vikingů“ mužem s typickou čelenkou držící dlouhé vlasy, Mikkelem Hansenem.

Potomci mocných faraonů byli ve čtvrtfinále blízko prvotřídní senzaci, nakonec ale se severským favoritem prohráli po sedmičkovém rozstřelu, a pak už to byla v podání obhájců titulu celkem poklidná jízda.

Po semifinálové výhře nad Španěly sice bylo severské finále proti Švédsku dlouho výsledkově vyrovnané, opticky ale měli Dánové zápas pod kontrolou.

Mimo jiné i díky sedmi brankám Hansena, který se následně dostal do All Star turnaje a byl vyhlášen také nejužitečnějším hráčem šampionátu.

Házenkáři Dánska obhájili titul mistrů světa. Ve finále porazili Švédsko 26:24.
Házenkáři Dánska obhájili titul mistrů světa. Ve finále porazili Švédsko 26:24.

Vedle nezastavitelného kanonýra se Dánové mohli opřít opět také o gólmana Niklase Landina, nejlepšího házenkáře roku 2019 (ano pozici přebral po Hansenovi), jenž měl vynikající úspěšnost zásahů 41 procent. „Jsem na náš tým strašně pyšný. Našli jsme v sobě síly, o kterých jsem ani nevěděl, že je máme,“ usmíval se svěřenec trenéra Filipa Jíchy z německého Kielu.

„Jsem unavený. Kluci odvedli fantastickou práci,“mohl si oddechnout trenér obhájců titulu Nikolaj Jacobsen.

Dánové po třech stříbrech získali druhé světové zlato a v historické tabulce se dotáhli na Německo a Rusko. Překvapivým finalistům Švédům, kteří se do finále probojovali po dvaceti letech, se nepodařilo navázat na dosud poslední čtvrtý titul, který vybojovali v roce 1999 na předchozím MS v Egyptě.

Španělé po vítězství nad Francií získali první medaili na MS od triumfu na domácí půdě v roce 2013. Utkání o 3. místo měli od začátku pod kontrolou a obhájcům bronzu z Francie nedali prakticky šanci. Dvojnásobné úřadující evropské šampiony táhli osmi góly Alex Dujshebaev a skvělý brankář Rodrigo Corrales.

Také během finálového víkendu byl vedle dění na palubovkách tématem koronavirus. Šampionát byl totiž první sportovní globální akcí hranou v covidové době.

A pořadatelé, kteří až na ostrou invervenci kapitánů národních týmů souhlasili, že se bude hrát bez diváků, čelili i během turnaje časté kritice za špatně nastavená (a dodržovaná) pravidla.

„Já si myslím, že to byl dobře organizovaný turnaj a bylo dobře, že se hrálo. U nás v Dánsku jej sledovalo hodně lidí, kteří alespoň chvíli mohli mít pocit soudržnosti,“ zastal se organizátorů Landin.

Těm na dálku poděkoval také šéf Mezinárodní olympijského výboru Thomas Bach, který chce ze zkušeností světového házené těžit pro plánování na léto odložené olympiády v Tokiu.

Autoři: ,

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!