Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Dominik Hašek: Snad nebudeme moc běhat

Sport

  13:08
PARDUBICE - Čas samoty Dominiku Haškovi (44) za pár dnů skončí. Nejslavnější český hokejový brankář všech dob se totiž již příští týden zapojí do přípravy pardubického týmu, v jehož dresu by měl na podzim po čtrnácti letech znovu nakouknout do tuzemské extraligy.

Dominik Hašek oznamuje svůj návrat. foto: Jindřich Mynařík, Lidové noviny

LN Víte vůbec, co vás při prvním tréninku v Pardubicích čeká?
Nevím, co můžu čekat, nedovedu si to představit... Některé spoluhráče už jsem sice někdy potkal, ale pořádně se s nimi neznám. Šatny vypadají také docela jinak než ty, do nichž jsem kdysi chodil...

* LN Na jaře jste se tradičně připravoval se svým osobním trenérem Josefem Brukem. Je na vás stále stejně přísný, anebo už se vám jeví poněkud milosrdnější?
Vztahy mezi námi se nemění, nekřičí na mě... (směje se) Stejně jako dříve se pořád snažím dělat věci, které mi naordinuje, jak nejlépe to jde.

* LN Co na letní přípravě nejvíc nesnášíte, a co naopak máte rád?
Vždycky mi vadilo dlouhé běhání, třeba třístovky na dráze. Trénink bez balonu mě zkrátka moc nebaví. Takže se teď těším, že si s klukama z mančaftu snad zahraju basket a fotbálek. S Josefem Brukem jsme trénovali jen dva, takže tyhle kolektivní sporty mně trochu chyběly.

* LN Jak se vám na začátku léta vstává z postele?
Jak to myslíte?

* LN No, jestli třeba po ránu už trochu složitěji nerozhýbáváte klouby...
Když jeden den absolvuju těžší trénink, při němž se třeba víc hopsá, tak ráno svaly samozřejmě cítím. Ale jak se na dalším tréninku rozcvičím a zahřeju, tak na všechno zapomenu. Naštěstí mě nesouží problémy, kvůli kterým bych musel přípravu omezovat.

* LN Svoji práci kolem Síně slávy jste již dokončil?
Ano, s naší patnáctičlennou skupinou jsme práci předali předsedovi svazu. Asi na sedmdesáti stránkách je napsáno, jak by vše kolem Síně slávy mělo pokračovat, podle jakých pravidel by měli být hráči vybíráni. Já se vracím k hokeji, takže v práci by teď měl pokračovat někdo jiný.

* LN Jak se vám dívalo na rozhodující finále Stanley Cupu, v němž "váš" Detroit na domácím ledě prohrál s Pittsburghem?
Zápas jsem viděl až ze záznamu. V sobotu ráno jsem se hned utíkal podívat na computer, jak utkání skončilo. Na záznam jsem se pak už díval ani ne jako obyčejný divák. Spíše jsem trochu víc kriticky sledoval všechny chyby a chybičky, které jsme dělali.

* LN Nepředstavoval jste si chvílemi, že na brankové čáře místo Osgooda stojíte vy a některé situace řešíte jinak?
(dlouze přemýšlí) Několik situací se možná dalo řešit maličko jinak. Třeba se dala někdy položit jinak hokejka nebo držet lapačka. Jenže brankář v danou chvíli zase nemůže tušit, co hráč před ním udělá. Rozhodně ho ale ze žádného gólu neviním, navíc v celé sérii vyřešil spoustu složitých situací.

* LN Možná vás u televize trochu svrběly nohy a ruce a říkal jste si – vždyť já tohle finále vlastně mohl ještě chytat...
Vyloženě o svrbění nešlo. Byl jsem nadšený z hokeje a vůbec z atmosféry, která finále doprovázela. Pro mě bylo krásný koukat na kluky, s kterýma jsem ještě nedávno hrával, a navíc na stadionu, kde jsem chytal. O to víc mě tohle utkání nadchlo.

* LN Také český hokej zasáhla finanční krize. Nedá se v klubech čekat snižování platů?
Finanční situace se samozřejmě promítá i do hokeje, zanikla třeba Liga mistrů... Já podepsal smlouvu až v době, kdy už tady krize byla, takže si tohle nemyslím. Skutečně nepředpokládám, že by se něco takového mohlo třeba v Pardubicích stát.

Hašek v nejvyšší domácí soutěži

Premiéru v nejvyšší soutěži si odbyl v dresu Tesly Pardubice 1. prosince 1981 (v 16 letech) v utkání proti Spartě Praha. V roce 1989 dostal povolávací rozkaz do Dukly Jihlava, kde strávil před odchodem do NHL jednu sezonu. V jejím průběhu odmítl chytat proti Pardubicím, trenér Augusta ho však poslal na led. Hašek proto nahrál zranění a poté ve vypjaté atmosféře zahodil dres do koše, za což vyfasoval trest. V době výluky v NHL v sezoně 1994
– 95 odchytal za Pardubice dva zápasy.