130 let

Dominik Hašek | foto: ČTK

Dominik Hašek v Ottawě zřejmě končí

Sport
  •   19:59
Ottawa - Jednačtyřicetiletému brankáři skončila v klubu smlouva a jeho zdravotní stav příliš jednání o nové nenahrává. Trenér Bryan Murray na tiskové konferenci, kde hodnotil uplynulou sezonu, prý řekl, že je čas na změnu.
Trenér Bryan Murray jej podle listu Ottawa Sun už v týmu nechce. "Je čas na změnu," řekl Murray na tiskové konferenci, na níž vedení týmu hodnotilo minulou sezonu. V ní Senátoři vypadli nečekaně už ve 2. kole play off, jejich útok na Stanleyův pohár, který naposledy získali v roce 1927, skončil v rozpacích.

Hašek, jenž byl ve finále play off NHL už se třemi kluby, se zranil na únorové olympiádě v Turíně a od té doby nechytal. Tím rozzlobil klubové šéfy. "Vím, že (generální manažer John Muckler) nechtěl, aby na olympiádu jel, jenže podle nové kolektivní smlouvy jsme jej pustit museli," uvedl Murray.

Český gólman novinářům řekl, že by v Ottawě rád zůstal. O tom, co bude dělat v následující sezoně, se prý chce poradit s rodinou a ottawským kapitánem Danielem Alfredssonem. "Nevím, co říkal, neslyšel jsem to," řekl Murray.

V posledních dnech se Hašek musel bránit nařčení, že se mu do branky pouze nechce. "Nebyl jsem připravený nastoupit. Ani jsem tomu nebyl blízko, i když jsem trénoval a každý si to myslel," hájil se. Ottawa Sun podotýká, že v podobné situaci byl olympijský vítěz z Nagana už v Detroitu. "Museli mu říct, ať jde, protože se jeho zraněná třísla vůbec nelepšila," napsal deník. Vedení Senátorů litovalo toho, že poslechlo doktory a Haška, kteří po návratu z olympiády slibovali, že se zranění zhojí za pár týdnů. Proto také Ottawa nesáhla do uzávěrky přestupů po brankáři odjinud a čekala, až se český fantom uzdraví. "Věřili jsme tomu, ale vlastně jsme se jen chytili do pasti jeho myšlenek. Bylo to snadné," posteskl si Murray.
Muckler, na kterém rozhodnutí o Haškově budoucnosti závisí nejvíc, se ovšem nevyjádřil jasně, jestli se pardubického rodáka chce zbavit. "Těch změn v týmu moc nebude. Po takové sezoně máte chuť dělat razantní rozhodnutí, ale musíte od toho trochu odstoupit a přemýšlet. Myslím, že máme spoustu dobrých lidí," řekl.

Za Haškovým angažováním si stál. "Na papíře jsme vypadali jako skvělý klub, proto jsme si jej vybrali jako gólmana. Naneštěstí se zranil," konstatoval Muckler. V brankářích ale podle něj příčina brzkého vyřazení netkví. "Od prvního zápasu se nám nepovedlo dát gól při hře pět na pět. S takovými útočníky jsme to měli zvládnout," mínil. Vedle Haška jsou volnými hráči také slovenský obránce Zdeno Chára a jiný pilíř zadní linie Wade Redden. Podle zámořských médií sáhne vedení Ottawy místo Haška po edmontonském brankáři Dwaynu Rolosonovi.
Autoři: Lidovky.cz, ČTK