Úterý 16. dubna 2024, svátek má Irena
130 let

Lidovky.cz

Domluveno: legendární Lendl se postaví v Ostravě švédské ikoně Borgovi

Sport

  14:17
PRAHA - Bývalá světová tenisová jednička Ivan Lendl sehraje 5. listopadu exhibici v Ostravě. Jeho soupeřem bude další tenisová legenda - švédský elegán a vládce světového tenisu 70. let Björn Borg. Dalšími aktéry akce budou loňští účastníci exhibice Švéd Mats Wilander a Slovák Miloš Mečíř.

Ivan Lendl. foto: ČTK

Exhibici Advantage Tennis pořádá společnost Česká sportovní, která dnes potvrdila Lendlovu účast na tiskové konferenci v Praze.

Další podrobnosti a rozhovory čtěte na lidovky.cz/sport a ve čtvrtečním vydání deníku

V Česku se Lendl objeví od pádu komunistického režimu již poněkolikáté, ale tenis zde bude hrát teprve potřetí. Americký občan nastoupil v únoru 1990 v exhibici Praze proti Mečířovi, v roce 1998 se pak v Přerově postavil do tří čtyřher na jeden set společně s Mečířem, Jiřím Hřebcem a Petrem Huťkou.

Padesátiletý Lendl se jinak až do loňského roku tenisové raketě vyhýbal. Důvodem byly bolesti zad, kvůli kterým v roce 1994 nuceně ukončil kariéru. O rok dříve stihl exhibici s Musterem v Bratislavě, plánované akce v Ostravě a Přerově roku 1994 už musel odvolat.

Člen vítězného československého daviscupového týmu z roku 1980 se v republice naposledy v reprezentačním dresu představil před 26 lety. Tehdy pomohl bodem k výhře nad Francií v utkání v Hradci Králové.

Poprvé po 16 letech hrál Lendl dvouhru letos v dubnu v Atlantic City, kde se utkal s Wilanderem a zápas na set prohrál. K tenisu se Lendl vrátil loni, jelikož se lékařům podařilo vyřešit jeho bolavá záda a rád by ve své akademii ukazoval tenis hráčům prakticky.

Česká sportovní pořádá již třetí ročník exhibicí s bývalými světovými jedničkami. Nejdříve Praha viděla Američana Peta Samprase, loni českou metropoli okouzlili také Stefan Edberg a Wilander.

Autoři: ,