Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Doping ničí jamajskou atletiku. Další případ: diskař Smikle

Sport

  12:35aktualizováno  15:42
PRAHA - Jamajský atletický tým pod dopingovým stínem uvadá a uvadá. Ke známým jménům, jež byla v souvislosti s požitím nepovolených látek nedávno odhalena, přibylo také to diskaře Travese Smiklea.

Sprinter Usain Bolt vyhrál finále stovky novým olympijským rekordem a celá Jamajka šílí foto: Reuters

Sprinteři Asafa Powell, Sheron Simsonová, výškař Deman Robinson a také diskařka Allison Randalová. Takový je výčet hříšníku z Jamajky, které za měsíc na světovém šampionátu v Moskvě diváci neuvidí.

Zdecimovaná reprezentace státu ze střední Ameriky navíc bude oslabená i o běžce na 100 metrů Yohana Blakea, jenž se omluvil pro zranění kolena. Nahrál tak spekulacím nedůvěřivců: nebojí se spíš odhalení a raději opouští scénu?

ČTĚTE TAKÉ

Smikle rozšířil černou listinu jako poslední. "Musím převzít zodpovědnost za vše, co se nachází v mém těle," prohlásil pokorně jednadvacetiletý sportovec. Vzápětí však po vzoru odhalených kolegů dodal: "Vědomě nebo záměrně jsem žádné zakázané látky nepřijímal."

Podle nejnovějších informací nejspíš všichni přistižení Jamajčané používali stejný doplněk výživy, který měl obsahovat zakázanou látku - oxilofrin.

Olympijský účastník her v Londýně, kde mu těsně unikla účast ve finále, požádal o dodatečnou analýzu B vzorku. A doufá, že bude mít štěstí třeba jako specialista na 100 a 200 metrů Nesta Carter - u něj se původní obvinění dosud nepotvrdilo.

Z jamajských hvězd může být v klidu jen ta nejzářivější. Světový rekordman v nejkratších sprintech Usain Bolt se jakémukoliv podezření zatím vyhýbá. Navíc má velmi zjednodušenou pozici v boji o nejcennější medaili...

Problém mají i Američané

Vedle krajanů - zraněného Blakea a potrestaného Powella - ho na oválu v ruské metropoli neohrozí ani Američan Tyson Gay. Držitel nejlepšího letošního času byl totiž také lapen do dopingové pasti.

Nejrychlejším sprinterem sezony se tak stal Nesta Carter. Druhým pak Justin Gatlin. I on byl však v minulosti přistižen se zakázanými podpůrnými prostředky v krvi. Stejně jako Gayův náhradník pro MS Mike Rodgers.

Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO
Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO

Každý den po celý tento týden můžete vyhrávat jedinečné dárky od značky BEBELO.