Středa 24. dubna 2024, svátek má Jiří
130 let

Lidovky.cz

Doping v tenise? ITF vyslýchá hráče, kterým pomáhal Armstrongův doktor

Tour de France

  11:44
PAŘÍŽ - Ve slavné španělské akademii TenisVal vyrostla spousta tenisových hvězd. A dlouho tam elitní hráči a hráčky vyhledávali rady renomovaného lékaře Luise Garcíi del Morala. Doktora, který dostal doživotní zákaz působení ve světě sportu za to, že pomáhal týmu US Postal Service v letech 1999-2003 vytvářet dopingové plány pro Lance Armstronga.

Italská tenistka Sara Erraniová patřila mezi stále zákaznice doktora Del Morala foto: ČTK

Legendární cyklista v té době vyhrál pět ze sedmi titulů na Tour de France, které mu byly letos odebrány. Není proto divu, že se teď tenisté doktorovi obloukem vyhýbají. Majitel akademie Pancho Alvarino agentuře AP přiznal, že Del Moral začal s TenisVal spolupracovat před nějakými čtrnácti nebo patnácti lety. Akademie i doktorova klinika totiž leží ve Valencii. "Mnoho známých tenistů s ním konzultovalo předsezonní krevní a fyzické testy. Ptali se ho, jak se vyhýbat zranění a na podobné věci," prozradil Alvarino.

Del Moral se obviněním Světové antidopingové agentury USADA urputně brání. "Nikdy jsem se s dopingem nesetkal a nikdy ho vědomě neprosazoval či nepomáhal prosazovat. A nikdo mi nikdy nic takového ani nedokázal," zlobil se lékař. Jenže jeho přímou účast na přípravě dopingových plánů a jejich realizování potvrdili ve výpovědích bývalí kolegové Armstronga.

A jeho pověst mezi tenisty tak klesla na bod mrazu. "Od chvíle, kdy to všechno vyšlo najevo, už s ním žádný tenista z TenisVal nebyl v kontaktu. Veškeré vazby byly přerušeny," ujistil Alvarino. Popsal navíc spolupráce s Del Moralem, který mimo jiné pomáhal i fotbalistům Valencie či Barcelony. Tenisté platili za doktorovi služby přímo akademii a na prohlídky s nimi chodili jejich trenéři.

Jsem čistá, nebojí se Safinová

"Nikdy jsem se nedoslechl, že by Del Moral někomu z tenistů pomáhal s dopingem," pravil Alvarino, bývalý tenista a kapitán vítězného španělského fedcupového týmu z roku 1991. "Del Moral byl jedním z nejváženějších doktorů ve sportovní medicíně. Každý ví, že pomáhal spustě sportovců i sportovních týmů z mnoha zemí světa," dodal Alvarino. Jednou z Del Moralových častých zákaznic byla i italská finalistka letošního French Open Sara Erraniová.

"Nestydím se za to, vždyť Del Moral byl nejlepším doktorem v celé Valencii. Teď už bych za ním ale nešla," přiznala nedávno. Podobně je na tom bývalá světová jednička Dinara Safinová. "Del Moral má jedinou pořádnou kliniku ve Valencii, takže jsem tam podstupovala běžné předsezonní testy. Dělali mi tam krevní testy a tak. Nic nám ale nedávali, takže se nebojím, že bych nebyla čistá," nechala se slyšet Ruska v rozhovoru pro Sport Express.

Možným dopingem v tenise se v souvislosti s Del Moralovým odsouzením zabývá i Mezinárodní tenisová federace ITF, která například vyslýchala právě Erraniovou. "Pokud nalezneme nějaké závažné informace, veřejnost se je včas dozví," komentoval to šéf antidopingového programu ITF Stuart Miller.