Úterý 16. dubna 2024, svátek má Irena
130 let

Lidovky.cz

Doping z Tour de France 1998 UCI zpětně řešit nebude

Tour de France

  17:56
AIGLE - Cyklisté zapletení do dopingové aféry na Tour de France z roku 1998 se nemusejí obávat dodatečného disciplinárního řízení. Mezinárodní unie UCI tento krok vyloučila, protože testy podle ní nebyly provedeny v souladu s antidopingovým protokolem. Jezdců, kteří podle vyšetřovací komise francouzského Senátu užili EPO, bylo nejméně 18 včetně nejlepších dvou mužů konečného pořadí.

ilustrační foto foto: Reuters

"Dodatečné testy účastníků Tour de France 1998 provedla francouzská laboratoř pro vědecké účely a nesplňovaly standardy pro antidopingové analýzy. Také nebyly dodrženy zásady anonymity i dán předchozí souhlas jezdců, že slouží pro vědecké účely," uvedla dnes UCI v prohlášení ke kauze, kterou rozpoutalo středeční zveřejnění seznamu. Dalších 12 cyklistů na něm bylo označeno za podezřelé.

UCI také připomněla, že neexistují analýzy B-vzorků, což je nyní běžnou praxí. Proto výsledky vyšetřování Senátu nelze podle cyklistické unie brát za platný důkaz pro případné disciplinární řízení.

ČTĚTE TAKÉ

Senát zveřejnil jména údajných hříšníků po pětiměsíčním vyšetřování a na seznamu je řada hvězd z pelotonu z 90. let: například italský vítěz Tour Marco Pantani, který zemřel v roce 2004 po předávkování kokainem, celkově druhý Němec Jan Ullrich nebo bývalí mistři světa Mario Cipollini či Laurent Jalabert.

Mezi podezřelými figuruje i Stuart O'Grady, jenž letos absolvoval Tour de France už posedmnácté a dělí se o rekord s počtem účastí. Po zveřejnění zprávy Senátu se přiznal, že tehdy krevní doping EPO užil, což zničilo jeho pověst v rodné Austrálii.

Autor: