Čtvrtek 18. dubna 2024, svátek má Valérie
130 let

Lidovky.cz

Rusku hrozí neúčast na dalších dvou olympiádách. WADA navrhla nové sankce

Sport

  21:52
Montreal - Kontrolní komise Světové antidopingové agentury (WADA) doporučila, aby ruští sportovci nesměli závodit na velkých akcích pod svou vlajkou čtyři roky, tedy ani na olympijských hrách v Tokiu 2020 a na zimních hrách v Pekingu o dva roky později. Navrhovaný trest je reakcí na aféru se zmanipulovanými daty z moskevské laboratoře Ruské antidopingové agentury (RUSADA), které by nyní měla být opět zastavena činnost.

Záběr z dopingové laboratoře. foto: ČTK/AP

Výkonný výbor WADA se bude doporučením komise zabývat na svém zasedání 9. prosince v Paříži. Předseda kontrolní komise Jonathan Taylor už dříve německé televizi ARD řekl, že očekává, že výkonný výbor návrhům vyhoví.

K dalším doporučeným trestům patří zákaz pořádání velkých sportovních akcí na ruském území po dobu čtyř let. Rusko se o jejich organizaci nesmí ucházet a odebrány mu mohou být už udělená pořadatelství, „pokud to není z právních či praktických důvodů vyloučeno“.

To by se teoreticky mohlo týkat i mistrovství Evropy ve fotbale v příštím roce, na němž má hostit čtyři zápasy Petrohrad. V druhém největším ruském městě se má také hrát v roce 2021 finále fotbalové Ligy mistrů.

Součástí trestu pro Rusko má být i to, že světových akcí se nebudou smět účastnit ani jeho funkcionáři a státní představitelé. Sportovci na nich budou moci podobně jako na loňských ZOH v Pchjongčchangu či na atletických MS startovat pouze pod neutrální vlajkou, pokud splní antidopingové podmínky.

Ruský asistent trenéra Alexandr Vojtov na tiskové konferenci.
Ruští hokejisté se radují z bronzových medailí.

Navrhované sankce jsou pokračováním kauzy státem organizovaného systematického dopingu, která se táhne už od olympijských her v Soči v roce 2014. RUSADA měla od roku 2015 do loňského září zastavenou činnost a součástí loňské dohody o podmínečném zrušení trestu bylo předání dat z moskevské antidopingové laboratoře. Ta WADA získala po delších průtazích až na začátku tohoto roku, i přes nedodržení dohodnutých termínů ale suspendaci RUSADA neobnovila.

Při ověřování stažených souborů došla vyšetřovací komise k závěru, že údaje vykazují nesrovnalosti při porovnání s daty, které WADA získala už v roce 2017 od informátora. Světová agentura zjistila, že poslední úpravy dat se odehrály v prosinci a lednu, kdy Rusko otálelo s jejich předáním. WADA od údajů očekávala, že pomohou objasnit dopingové případy ruských sportovců z minulosti.

Autor:

Měsíc bez starostí s BEBELO® Milk 2: Vyhrajte zásobu mléka pro miminko
Měsíc bez starostí s BEBELO® Milk 2: Vyhrajte zásobu mléka pro miminko

Zajistěte svému miminku to nejlepší hned od začátku s BEBELO® Milk 2, které je pečlivě vyvinuté pro harmonický růst a vývoj vašeho dítěte. Mléko...