Čtvrtek 18. dubna 2024, svátek má Valérie
130 let

Lidovky.cz

Kreuziger je pro nás čistý, ujišťuje Český cyklistický svaz

Sport

  15:47
PRAHA - Cyklokrosař Petr Dlask si za clenbuterol vysloužil dva roky. Jana Horáková "sedí" za stejnou látku. Ondřej Sosenka byl pozitivní na metamfetamin. To je jen výběr případů, jak je eviduje Antidopingový výbor České republiky. Kauza Romana Kreuzigera se však liší. Byť 28letý cyklista nikdy neměl dopingový nález, stejně nesmí závodit. Český svaz cyklistiky však lídra stáje Tinkoff-Saxo považuje za "čistého".

Roman Kreuziger. foto: Reuters

Jen argument o podezřelých výkyvech v Kreuzigerově biologickém pasu totiž neobstojí. Navíc o něm česká strana oficiálně nebyla obeznámena. "Doteď jsme žádnou informaci ze strany UCI nedostali, Český svaz nebyl informován vůbec o ničem, ani o tom, že v Romanově biologickém pasu se objevily nějaké nesrovnalosti," tvrdí svazový prezident Marián Štetina.

Jediné echo tak přišlo od samotného Kreuzigera, který svaz kontaktoval. A nejvyšší cyklistická autorita v zemi ho za současné situace považuje za "čistého" závodníka. A to až do vyřešení případu.

"Roman prošel několika desítkami dopingových kontrol, jejichž výsledky byly vždycky negativní. Měl mít jakousi anomálii v biologickém pasu, ale jak on mě informoval, ta nevybočuje z mezí, které UCI předepisuje," říká svazový boss. "Nemůžu se objektivně a seriózně vyjádřit, dokud nebudu mít v ruce dokumenty, o kterých tvrdí UCI, že je má."

Kreuziger na svůj web napsal: "Jsem hluboce frustrován současnou situací, která mi znemožňuje dělat mou práci. Upřímně doufám, že se vše vyřeší rychle a že se z případu nestane politická záležitost."

Roman Kreuziger

Současný vývoj kauzy českého cyklisty s údajně podezřelými hodnotami v jeho biologickém pasu však naznačuje opak. Zdá se, že Mezinárodní cyklistická federace UCI jen ukazuje svaly, že se mstí miliardáři Tinkovovi, někdy až moc prostořekému majiteli Kreuzigerova týmu, že 28letého cyklistu drží v šachu bez evidentního zájmu potrestat ho.

"Případ běží od června 2013 a dosud nebylo proti mě otevřeno žádné formální řízení," připomíná Kreuziger. "Přesto jsem dočasně suspendován. Nejsem podvodník a nespáchal jsem žádný dopingový prohřešek."

Pokud by se tak stalo, měl by už Kreuzigerův spis na stole domácí svaz. Obecný postup v dopingových případech, za nějž teď UCI ten Kreuzigerův považuje, je následovný: mezinárodní federace předloží té národní podklady pro disciplinární řízení (například protokol o pozitivním nálezu) a spolu s nimi i žádost o zastavení činnosti a potrestání závodníka.

"Ale já takové podklady nemám, takže nemůžu říct, že jde o nesmysl, nebo že je to úplně jasný případ," namítá Štetina. "Pro nás je Roman naprosto čistý závodník."

Autor: