Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

Obří atletický skandál. Centrálně se u nás nedopuje, hájí se čeští trenéři

Sport

  11:11
PRAHA - Šokováni z obrovského skandálu okolo podezřelých hodnot biologických pasů běžců, jejichž přešetření zařídily britský list The Sunday Times a německá televizní stanice ARD, jsou trenéři českých atletů.

TÉMA DOPING: Jak funguje lidské tělo? foto: Mafra - Ondřej Němec, Štěpán Korčiš,  Lidové noviny

„Jsem hodně překvapený, je to hrozné,“ reagoval v telefonátu pro LN kouč Dukly Praha Dalibor Kupka, který v minulosti vedl například úřadujícího halového mistra Evropy na 1500 metrů Jakuba Holušu. Nyní do jeho skupiny spadají například Pavel Maslák či Zuzana Hejnová.

Co s tím, atletiko? Tohle bude boj o pověst pro léta dopředu

„Na druhou stranu si na to už člověk trochu zvykl. Tím mám na mysli třeba loňský dokument o dopování Rusů. A stejně se nic neděje,“ povzdychl si Kupka. „Těch obviněných bude tolik, že se snad nedá personálně ani finančně zvládnout, aby se řešil každý případ. Důležité je, aby se to nedělo dál. To bude ale těžké, protože silné federace, jako je Rusko a spol., si tam dělají, co chtějí.“

Jeho kolega Josef Vedra, jenž Holušu trénoval také, až tak zaskočen nebyl, nečekal však aféru takového rozsahu. „Jsem překvapen, kolik těch případů je. To se už pomalu dá ukázat na každého,“ řekl Vedra LN.

Velmocenská špína

Podle tvrzení The Sunday Times je vpodezření z období 2001 až 2012 i několik českých atletů, konkrétně v sedmi procentech zcelkového počtu testů.

„Vůbec jsem nevěděl, že by vtom seznamu měli figurovat nějací naši atleti,“ říká překvapeně Kupka. „Nemyslím si, že by vtom byli čeští atleti namočeni. Moji reprezentanti Michal Šneberger aJakub Holuša si takto určitě nepomáhali,“ brání se i Vedra.

Pokud někteří čeští atleti skutečně sáhli k užití zakázaných prostředků, oba trenéři odmítají, že by se tak dělo organizovaně.

TÉMA DOPING: Jak zvýšit hladinu kyslíku v krvi?

„Mohlo jít o individuální selhání, maximálně se svým trenérem,“ je si jist Kupka. „Ale určitě to unás není centrálně řízené svazem, jak tomu bylo dřív, do roku 1988. Vrcholovou atletiku dělám 20 let a za tím si stojím. Naopak věřím, že třeba v Rusku nebo Americe takové programy existují.“

A že by se skandál týkal jeho bývalého svěřence Holuši, který startoval třeba na olympiádě 2008 v Pekingu? „Za toho bych dal ruku do ohně,“ tvrdí kouč.

Podezřelé zlepšení

Když má Vedra zalovit v paměti aprojít si v duchu významné závody z přelomu nového století, tedy inkriminované období, vybavuje si, že ne vždy „to bylo košer“. Kolikrát prý stačí porovnat výsledky ze dvou po sobě jdoucích sezon.

Atletický trenér Dalibor Kupka.

„Je to hodně individuální, ale dá se to zobecnit. Pokud někdo běhá osmistovku za 1:50 minuty a zlepší se na 1:48, tak to je úplně normální. Ale když má najednou čas lepší o pět šest sekund, tak je to podezřelé. Na pětikilometrové trati pak přirozené zlepšení může činit deset patnáct sekund,“ vysvětluje 59letý trenér.

„Je zajímavé, že před deseti lety se pětka běhala za zhruba 12:45 pravidelně několikrát za rok, v posledních letech to bývá jen těsně pod 13 minut, lepší časy jsou svátkem. Podobné je to s výkony v dalších disciplínách. Vypadá to, že to tehdy nebylo všechno v pořádku,“ podotýká Vedra na závěr.

DVOUSTRÁNKOVÉ TÉMA O OBŘÍM ATLETICKÉM SKANDÁLU ČTĚTE V ÚTERNÍM VYDÁNÍ LIDOVÝCH NOVIN

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...