Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

‘Dopingový skandál naboural ruskou pýchu‘. Média píší o spiknutí, promluví i Putin

Vladimír Putin

  18:12aktualizováno  20:08
MOSKVA/PRAHA - Komentátoři dopingové aféry mají jasno: ti na politickém Západě mudrují, že nic jiného se od Putinova „mafiánského“ státu čekat ani nedalo, v Rusku se zase žehrá na intriky. Obě strany ovšem vlastně odpovídají na tu samou otázku: proč právě Rusko?

Prezident Ruské federace Vladimir Putin a ministr sportu Vitalij Mutko. foto: ČTK/AP

„Světová atletika - pořadatelství vrcholných akcí, velká ruská vítězství - jsou legitimizací Putinovy zkorumpované vlády. Jeho režim bude podplácet, podvádět a zakrývat tak, jak bude potřeba vylepšovat ruskou image,“ píše New York Post.

Alternativní pohled nabízejí ruské deníky: „Chtějí nám vzít Rio?“ zněl titulek na přední straně největšího sportovního deníku Sport Express s typickým důrazem na „oni“.

Putin promluví ve středu

Dopingový skandál v ruské atletice bude s jejími představiteli řešit prezident Vladimír Putin. Ve středu se setká mimo jiné s reprezentačním šéftrenérem Jurijem Borzakovským, olympijským vítězem v běhu na 800 metrů, který byl do funkce uveden letos v zimě poté, co po několika dopingových aférách ruských chodců rezignoval Valentin Maslakov.

Žádné „my máme potíže“. Útok přichází zvenku a je „politicky motivovaný“, jak prohlásil ministr sportu Vitalij Mutko. Údajně se neférově kouká pouze na Rusy.

Když se provalilo, že o volbě pořadatelů mistrovství světa ve fotbale v Rusku a Kataru pravděpodobně rozhodovaly úplatky, velkou část Rusů teorie konspirace proti vlasti záhy přesvědčila. Prosazoval ji hlasitě i Kreml a ruský prezident Vladimir Putin.

Tentokrát však mlčí. Možná i proto, že o vztahu ruských sportovců a dopingu se kvůli mnoha dokázaným případům ví a bude obtížnější situaci zakrýt.

Někteří aktéři z prostředí ruského sportu už také vystupují a přiznávají: „Máme problém.“

Vyhrát a tečka

Jedním z prvních - kromě manželů Stěpanovových z dokumentu ARD - byl Sergej Iljukov, antidopingový expert a lékař olympijského týmu Finska . V interview pro ekonomický deník RBK, který se jako jeden z mála v Rusku celému průšvihu obsáhle věnoval, přiblížil atmosféru ruského sportu a kořeny nynějšího skandálu.

„Je to určitý střet mentalit,“ tvrdí a nezastírá, že v ruském sportu je podvádění velkým problémem, který je hluboce zakořeněn.

„Úkol je jasný: musíš vyhrát a tečka. Nikdo se nezabývá budoucností a kontinuitou. Nikoho to nezajímá. Doping je jednodušší - odkrojí všechno zbytečné a otevře nejkratší cestu k vítězství,“ podotýká Iljukin.

Své výroky podpírá tezí, že pro Rusy je sport veskrze politická věc. Ukazuje sílu.

Pro sport je to vlastně dobrá zpráva, říká o ruském dopingu předseda ČOV

Však si vzpomeňte na výroky šéfa hokejového svazu Vladislava Treťjaka, který každý rok burácí, že 9. května na Den vítězství se nesmí za žádnou cenu prohrát.

Na Putina, který se zasadil o olympiádu v Soči a vyhlásil národním cílem získat co nejvíce medailí.

„Na Západě se sport propaguje jako zdravý životní styl. V Rusku má sport ukázat převahu nad jinými zeměmi. Proto je tak mohutně podporován státem,“ míní Iljukin.

Teď stát schytal krutou ránou, a tak není divu, že deník Telegraph píše o další frontě nové Studené války mezi Ruskem a Západem. Mezinárodní vyšetřování nabouralo ruskou pýchu. Vypadá to, jako když velmoc nemá bez dopingu šanci.

A možná to tak i je.

Asi jako Lada a Mercedes

„Problém je hluboký,“ tvrdí Iljukov. Ruská struktura sportu se v krizových devadesátých rozpadla a vznikla mezera, která se těžko dohání.

Projevil se nedostatek kvalifikovaných koučů, znalostí a technologií. Obrovská část trenérů jednoduše od začátku přestávala věřit, že se dá uspět i bez dopingu.

Iljukov, jenž pracuje také jako konzultant estonské antidopingové kanceláře, maluje výstižný příměr: „Je to asi jako srovnání s technologií výroby Lady a Mercedesu. Jedno i druhé jsou automobily. Oba jezdí, převážejí lidí. Technologie jsou ale samozřejmě na jiné úrovni. Jestliže v automobilovém průmyslu je ten rozdíl očividný, ve sportu se dá mezera dost dobře zamaskovat dopingem.“

Vladimír Putin a ruský ministr sportu Vitalij Mutko sledují lyžařské závody na OH v Soči.

Ač zpráva WADA není brána jako důkaz - spíše jako doporučení - může mít dalekosáhlé následky nejen na ruský sport.

Je však otázkou, zda se něco v tradiční sportovní velmoci změní. Jak tvrdí Iljukov, doping se bere v Rusku prostě jako samozřejmost a bude těžké ho v nezměněném prostředí vymýtit.

Takový očistný přerod podle antidopingového experta neproběhne ihned: „Několik vyhazovů nepomůže k vyřešení problému. Je potřeba provést revoluci.“

Vzhledem k mlčení Kremlu a postojům ministerstva jí však nic nenasvědčuje.

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!