Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Česko má první zlato. Skvělý Dostál obhájil v Portugalsku titul mistra světa

Sport

  17:45aktualizováno  19:19
Montemor-o-Velho - Kajakář Josef dostál obhájil na mistrovství světa v Portugalsku zlatou medaili ze závodu na 500 metrů. Naopak kanoista Martin Fuksa zlatou medaili na stejné trati z Račic neobhájil. Poprvé v sezoně totiž našel přemožitele, když nestačil na Brazilce Dos Santose a Němce Brendela.

Radost Josefa Dostála. foto: ČTK/AP

Šílený japonský kanoista vsypal kolegovi do pití doping. Dostal osmiletý trest

Dostál má nyní ze světových šampionátů již osm medailí. Dnešní vítězství vybojoval vynikajícím závěrem, v němž odsunul na druhé místo spolufavorita Němce Toma Liebschera. 

„To je pro mě obrovská satisfakce. Musím říct, že tahle moje poslední pětistovka, to byl takový zlatý hřeb těch dvou let,“ řekl novinářům Dostál, který se hodlá znovu soustředit na olympijské disciplíny. Třetí za ním a Liebscherem skončil Maďar Bence Nádas.

Radost Josefa Dostála
Radost Josefa Dostála

Fuksa na pětistovce prohrál poprvé v sezoně. Obhájce titulu porazili ve finále jeho dva největší rivalové, zvítězil Brazilec Isaquias Dos Santos, stříbro vybojoval Němec Sebastian Brendel. 

Fuksa uznal, že na něj před závodem dolehl tlak pramenící z jeho letošní dosavadní neporazitelnosti. 

„Byl jsem hodně nervózní. Ale byla to taková jiná nervozita. Je to docela těžké, musím upřímně říct,“ svěřil se.

Výsledky MS:

Muži - 500 m: 

C1: 

1. Dos Santos (Braz.) 1:49,203, 2. Brendel (Něm.) 1:49,496, 3. M. Fuksa 1:50,143.

K1: 

1. Dostál 1:37,905, 2. Liebscher (Něm.) 1:38,912, 3. Nádas (Maď.) 1:39,516.

V jízdě udělal několik technických chyb, ale i z bronzu měl radost. „Pro mě to rozhodně neúspěch není, bronzová medaile je super,“ poznamenal majitel sedmi cenných kovů z mistrovství světa.

Dostála, jenž byl vloni v Račicích na kilometru třetí, čeká nejprve semifinálová jízda. Závodit bude také na čtyřkajaku.Oba čeští medailisté budou mít další šanci rozšířit svou sbírku úspěchů v sobotu. Fuksa bude obhajovat titul na kilometrové trati, na které se stejně jako na pětistovce kvalifikoval přímo do finále. 

Deblkanoisté Filip Dvořák a Tomáš Janda obsadili ve finále kilometru sedmé místo, kajakářka Anna Kožíšková dojela na stejné trati devátá.

Jakub Špicar a Daniel Havel, kteří v dopoledním semifinále na postup do bojů o medaile nedosáhli, skončili v kategorii deblkajaků na kilometru třetí ve finále B.

Dostál: Já vždycky, když vidím ryby, tak to dobře dopadne

Velké ryby při rozjížďce před finálovou jízdou na pětistovce kajakáři Josefu Dostálovi naznačily, že si povede dobře. 

Bývá to pro něj dobré znamení. A ve finále na mistrovství světa v Montemoru se to potvrdilo, i v nevýhodné šesté dráze obhájil zlato z loňského šampionátu v Račicích.

Před tím se ale naopak bál, aby ho nepotkaly tři špatné věci za sebou. Po semifinále, ve kterém mu nevyšla taktika jet na druhé místo, měl nepříjemnost i při poledním odpočinku.

"Když jsem si dával šlofíka po obědě, tak jsem se vzbudil, že mě něco lechtalo na noze, a zjistil jsem, že to byl komár totálně nasáklý krví. Tak jsem si říkal, že to snad nebude do třetice toho nejhoršího," vykládal novinářům staronový mistr světa.

Když se byl rozjet, všechno se v dobré obrátilo. "Viděl jsem velké ryby. A já vždycky, když vidím ryby, tak to dobře dopadne. Nevím, proč to tak je. V Londýně jsem viděl obrovské kapry a byli jsme třetí. Na každém velkém závodě, kde se to povedlo, jsem viděl ryby," líčil.

Před finálovou jízdou spřádali s trenérem Karlem Leštinou plán, jak na soupeře vyzrát i ze šesté dráhy. 

Nakonec stříbrný Němec Tom Liebscher, kterého Dostál oprávněně považoval za největšího konkurenta, byl totiž v první dráze ukrytý před větrem. 

"Bylo to opravdu znát, během prvních 300 metrů kluci byli na pravé straně hodně vystřelení dopředu. S Karlem Leštinou jsme dali takovou taktiku, že vypálíme start, přejdeme si do traťového tempa. Věděli jsme, že to bude dlouhá pětistovka a že budeme na třístovce zvedat," popisoval trojnásobný olympijský medailista.

Ve finiši šel na hranu svých sil. "Tak jsem to drtil, drtil, kousal tváře, jak se line záře. V cíli jsem pak byl velmi rád, že ani kluci schovaní pod větrem nebyli schopní udělat takový finiš, takže já přímo na větru jsem vyhrál," uvedl Dostál.

Na loňském MS i červnovém ME vyhrál pětistovku až po závodě na kilometru, který se mu nevyvedl podle představ. Tentokrát je program disciplín opačný. 

"Loni, kdyby se to jelo opačně, tak na kilák dopadnu líp, to jsem byl nervózní před domácím publikem. Teď už plus minus vím, jak na tom jsem," komentoval to Dostál, který před rokem v Račicích získal na olympijském kilometru bronz.

V sobotu ho v Portugalsku čeká náročný program. Dopoledne by měl jet semifinále a finále na 1000 metrů a odpoledne usedne do čtyřkajaku, který čeká rozjížďka a semifinále na olympijské pětistovce. "Mám za sebou první ostrou jízdu. Jsem rozjetý dobře," řekl Dostál.

I když to dnes v semifinále nevyšlo, znovu hodlá taktizovat. "Určitě, kilák je pro mě těžší," dodal.

Autoři: ,