130 let

Tomáš Bábek | foto: Ivana Roháčová

Dvojnásobný evropský šampion na dráze Bábek ukončil reprezentační kariéru

Sport
  •   14:11
Dvojnásobný evropský šampion a vicemistr světa v dráhové cyklistice Tomáš Bábek se rozhodl v 35 letech ukončit reprezentační kariéru. Oznámil to na instagramu. Vítěz ankety Král cyklistiky za roky 2017 a 2020 chybí už na kontinentálním šampionátu, který se koná tento týden ve švýcarském Grenchenu.

„Dlouho jsem se rval na světových velodromech, abych hrdě reprezentoval naši zemi a dělal jí dobré jméno. Teď nastal čas pověsit reprezentační tretry na hřebík. Šanci musí dostat moji nástupci, kteří mi poslední roky stáli po boku a proháněli mě, co to šlo. Mají můj respekt i podporu,“ uvedl Bábek.

Dál se hodlá věnovat své dráhařské akademii a příležitostně závodit na klubové úrovni. „Tohle rozhodnutí čeká každého sportovce. Já jsem se na něj dlouho připravoval a těším se na nové výzvy. Něco končí, ale něco nového i začíná. Cyklistika je můj život a nikdy se jí nevzdám. Budu ukazovat víc a víc lidem, jak krásná dráhová cyklistika je. I ty mladý dukláky občas proženu,“ napsal brněnský rodák.

Z malýho kluka ze Štatlu, co sotva udržel rovnováhu, po krále cyklistiky a japonského samuraje. Byla to slušná jízda, ale nastal můj čas . Čas rozloučit se s repre kariérou.

Začalo ME, letos už beze mě. Dlouho jsem rval na světových velodromech, abych hrdě reprezentoval naši zemi a dělal ji dobré jméno. Teď nastal čas pověsit reprezentační tretry na hřebík . Šanci teď musí dostat moji nástupci, kteří mi poslední roky stáli po boku a proháněli mě co to šlo. Mají můj respekt i podporu .

Tohle rozhodnutí čeká každého sportovce. Já jsem se na něj dlouho připravoval a těším se na nové výzvy. Něco končí, ale něco nového i začíná.

‍♂️ Cyklistika je můj život a nikdy se ji nevzdám. Budu se teď o to víc věnovat @akademiedrahovecyklistiky a ukazovat víc a víc lidem, jak krásná dráhová cyklistika je, ať můžete zažít to co já. Dál budu hájit zájmy dráhové cyklistiky a podporovat sport. I ty mladý Dukláky občas proženu!

Děkuji všem, kteří za mnou stali, podporovali mě u mých úspěchů i pádů. Partnerům, díky kterým jsem se mohl srovnávat se světem i fanouškům, kteří mě hnali kupředu a pro který mi stálo za to denně tvrdě dřít. Obrovské díky patří mé rodině a ženě Magdaleně. Týmu @duklabrno, trénerovi Pecovi, parťákům v týmu, Petru Žídkovi, Jirkovi Dostálovi, celému @olympijskytym, všem přátelům a všem lidem, které mi sport dal. Všem fanouškům a také všem sponzorům, kteří se mnou tenhle příběh napsali. Je vás neskutečně mnoho a doufám, že se všichni potkáme na mém posledním keirinu při GP Brno 17. června.

Čeká mě další výzva, do které si z vrcholového sportu hodně odnáším. O tom ale jindy. Díky, že jste tu se mnou a teď pojďme fandit naší repre na ME v Grenchenu. Mají o velkýho fanouška navíc. Věřím, že i ve vás.

Váš Babson

9. února 2023 v 7:21, příspěvek archivován: 9. února 2023 v 10:28

Doménou nejlepšího českého dráhaře posledních let byly keirin a závod na kilometr s pevným startem. Jeho kariéru narušila vážná nehoda v roce 2011, kdy byl po srážce s automobilem tři dny v kómatu a utrpěl řadu těžkých zranění. Přesto se dokázal po dlouhé rekonvalescenci vrátit a sbírat úspěchy.

V roce 2016 se stal mistrem Evropy v keirinu a ve stejné disciplíně ovládl Světový pohár. Navíc získal evropský bronz na kilometru s pevným startem, na kterém o čtyři roky později triumfoval a přidal stříbro v týmovém sprintu. Na mistrovství světa v roce 2017 vybojoval stříbro a bronz. Vyhrál i Evropské hry v roce 2019. Vyzkoušel si i angažmá v prestižní keirinové lize v Japonsku.

Rozloučit se chce v závodním dresu, a to v sobotu 17. června na tradiční mezinárodní akci Grand Prix Brno. „Bude to můj poslední závodní keirin a těším se na to. Teď jsem byl v Berlíně u toho, když se loučil Maximilian Levy a bylo to emotivní, takže mám představu, jak by to mělo probíhat. Bude to každopádně show, rád bych všem osobně poděkoval a všechny zvu,“ uvedl Bábek.

Autoři: ČTK, Lidovky.cz