Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

Finálové drama Wimbledonu pro Djokoviče. Federer nevyužil mečboly a po pěti hodinách padl

Sport

  15:00aktualizováno  22:46
LONDÝN - Bitvu tenisových šampionů ve Wimbledonu po nejdelším finále v historii vyhrál Novak Djokovič. Srbský obhájce titulu a lídr světového žebříčku po téměř pěti hodinách a odvrácení dvou mečbolů porazil švýcarského rekordmana Rogera Federera 7:6, 1:6, 7:6, 4:6, 13:12 (7:3). Nejslavnější a nejstarší turnaj ovládl Djokovič popáté v kariéře a na trávě v All England Clubu slavil 16. grandslamovou trofej.

Srbský tenista bezprostředně po vítězství na Wimbledonu. foto: ČTK

Dvaatřicetiletý rodák z Bělehradu ve finále, trvajícím bez pěti minut pět hodin, vyhrál v dramatickém finále všechny tři tie-breaky - v prvním, třetím i rozhodujícím setu, který se poprvé letos hrál nově od stavu 12:12. Mečboly osminásobnému králi Wimbledonu odvrátil za stavu 7:8, byť měl ještě Federer výhodu podání.

Dlouholetí rivalové Djokovič a Federer se ve wimbledonském finále utkali potřetí a stejně jako v letech 2014 a 2015 ho zvládl lépe srbský tenista, přestože si v prvních čtyřech sadách nevypracoval jediný brejkbol. Ale tie-breaky ustál 

všechny lépe, Federer při mečbolu netrefil míček do kurtu. Byla to jedna z mála chyb obou tenistů.

„Byl to úchvatný mač. Nabídl úplně všechno, špičkový tenis,“ řekl švýcarský fenomén v rozhovoru na kurtu. Měsíc před 38. narozeninami mohl získat titul jako nejstarší muž v open éře a rekordní sbírku si rozšířit o 21. grandslamovou 

„Bylo to šílené finále, vydal jsem ze sebe všechno, ale vyhrál velký šampion, kterému se sluší pogratulovat,“ dodal otec čtyř dětí a držitel 102 turnajových titulů. „V sedmatřiceti se cítím skvěle,“ vzkázal s úsměvem soupeřům.trofej. Ale podeváté travnatý turnaj nedobyl.

Novak Djokovič s trofejí pro vítěze Wimbledonu.
Srbský tenista bezprostředně po vítězství na Wimbledonu.

Djokovič si podmanil čtvrtý grandslam z posledních pěti, jen na antukovém Roland Garros se znovu radoval Španěl Rafael Nadal. Jako první po 71 letech také dokázal vyhrát Wimbledon po odvráceném mečbolu.

S Federerem sehráli již 48. vzájemný souboj, dnešní vítěz si bilanci vylepšil na 26:22. „Bylo to nejlepší finále, které jsem kdy hrál. Bohužel jeden musel prohrát,“ uvedl Djokovič.

Federer byl přitom v mnoha statistikách lepší. Nasbíral 94 vítězných míčů oproti Djokovičovým 54, dal 25 es, zatímco Srb deset. Na brejky (7:3) i na útoky u sítě zvítězil rovněž.

„Většinu zápasu jsem byl horší, v defenzivě. On diktoval hru. Jen jsem se snažil bojovat a najít cestu, když na tom nejvíce záleželo. A to se mi povedlo,“ dodal úspěšný obhájce poté, co Federera zdolal počtvrté za sebou. Naposledy s ním prohrál před čtyřmi lety.

Ve světovém žebříčku Djokovič znovu navýší svůj už tak velký náskok a jako druhý po Nadalovi má s předstihem jistou účast na listopadovém Turnaji mistrů v Londýně.

Dosavadní nejdelší finále na trávě v All England Clubu trvalo čtyři hodiny a 48 minut. Federer v něm v roce 2008 prohrál s Nadalem.

Autoři: ,