Úterý 23. dubna 2024, svátek má Vojtěch
130 let

Lidovky.cz

Dramatická minuta ticha, pak bouřlivý potlesk. V O2 areně září parkurová špička za miliardy

Sport

  6:00
PRAHA - Čeští závodníci včera na Global Champions Prague PlayOffs vyjeli několik pódiových umístění, Anna Kellnerová pojede po čtvrtečním vyřazení českého týmu opět v sobotu v nižší kategorii.

Volná drezura camargských koní byla tahákem pátečního programu foto: ČTK

Ladné skoky přes překážky střídá vytříbený cval. Soustředěnost žádá absolutní klid, který z poloviny zaplněná pražská O2 arena striktně dodržuje. Slyšet je jen tichá hudba, jež jezdce a koně doprovází během jejich zhruba minuty v kolbišti. Poslední skok a dřevěný kůl zůstává na místě. Čistá jízda. Zpočátku vlažní diváci výkon oceňují aplausem, pohled na show si užívají.

V Praze včera druhým dnem probíhalo vyvrcholení parkurové sezony Global Champions Prague PlayOffs, jež se v Česku koná od 13. do 16. prosince. Finále prestižního podniku přivábilo do libeňské haly tisíce nadšenců. Drtivou většinu spojovalo jediné – láska ke kopytníkům.

Tým Kellnerové vypadl z elitní soutěže, ona sama se ale divákům ještě představí

„Pravidelně se koukáme v televizi. Na závodech nejvyšší kategorie u nás jsme tak nemohli chybět,“ přiblížil pan Ludvík, vysloužilý koňák, jak se sám tituloval. Dle svých slov se dříve parkuru věnoval více než 40 let, účastnil se i tehdejších federálních šampionátů. Do hlavního města přijel se svým kamarádem, s nímž navštěvuje skokanské soutěže po Evropě, až z Opavy.

Nebyl přitom zdaleka jediný, kdo neváhal kvůli jezdecké show absolvovat mnohahodinovou cestu. Parkurové skákání v české metropoli přilákalo také řadu zahraničních návštěvníků, namátkou ze Slovenska, Německa, Rumunska nebo Bulharska. Jako třeba rumunského profesionálního jezdce Arona Jakaba. „Je to velká událost, nemohl jsem si ji nechat ujít,“ líčil pro LN a Lidovky.cz letošní šampion Balkánu v družstvech a juniorský mistr své země z roku 2007.

Už nyní je zřejmé, že příznivci sportu bílých kalhot, tmavých sak a ochranných přileb o vyvrcholení parkurové sezony v Praze nepřijdou ani za rok, jak potvrdil zakladatel Global Champions Tour a olympijský vítěz Nizozemec Jan Tops.

Kritická česká vlajka

Čtyřdenní událost, během níž se jen na odměnách rozdělí bezmála 12 milionů eur, tedy přes 300 milionů korun, doprovází přísná pořadatelská pravidla. Přes dvě stě koní ustájených na parkovišti ve vyhřívaných stanech odděluje od veřejnosti kovový plot. Nikdo z nepovolaných se k nim nemůže přiblížit na více než desítky metrů. Zakázáno je rovněž například fotografování čestné lóže, v níž se očekává i přítomnost nejbohatšího Čecha Petra Kellnera, který parkurový sport finančně podporuje a jehož dcera na akci rovněž závodí.

Páteční program zahájily soutěže jednotlivců nižších kategorií. Ukázala se v nich i řada českých závodníků, jimž se vedlo nadmíru. Posbírali několik pódiových umístění, přičemž Kamil Papoušek s valachem Loki a Sára Vingrálková s hřebcem Oscarem des Fontaines své závody opanovali.

Anna Kellnerová. Parkurová jezdkyně a dcera nejbohatšího Čecha Petra Kellnera.
Francouzský drezér koní Jean-Francois Pignon vystoupil v rámci doprovodného...

V individuální soutěži elitních jezdců se pak na koni Winning Good ukázal i vedoucí závodník Longines Global Champions Tour, Brit Ben Maher. Olympijský vítěz z Londýna 2012 nakonec skončil druhý, porazil ho krajan Scott Brash na valachovi Hello Mr President.

S volnou drezurou camargských koní posléze vystoupil uznávaný Francouz Jean François Pignon. „Je to nádhera. Vždy mám husí kůži, jen si na to vzpomenu,“ popisovala nedávno pro LN sportovní ředitelka podniku Klára Damborská. Podobnými slovy glosovali představení návštěvníci páteční haly.

Večerní boje o týmovou trofej, jejíž vítěz si zároveň přilepší o tři miliony eur (přibližně 76 milionů korun), se již obešly bez českých jezdců. Domácí tým Prague Lions s Annou Kellnerovou a Alešem Opatrným totiž vypadl hned ve čtvrtečním úvodním kole. K postupu mu chyběl jediný bod.

Doplatil na nezdar nejzkušenějšího člena, mimo jiné stříbrného olympijského medailisty z brazilského Ria de Janeiro, Švéda Pedera Fredricsona. Jeho kůň Hansson se zalekl překážky v barvách české vlajky a ztratil desítky cenných sekund.

Kellnerová zaváhala u Karlova mostu

„Bylo mi to líto, protože ten kůň v životě zastavil jenom dvakrát. Byla to strašná náhoda, že se to stalo tady, protože je to neuvěřitelný jezdec a neuvěřitelný kůň,“ smutnila dvaadvacetiletá Kellnerová.

Sama přitom na valachovi Silvestone G absolvovala povedenou jízdu. Zaváhala pouze jednou, na překážce s motivy Karlova mostu. Před startem ji přitom prý svírala velká nervozita. Publikum jí ale dodalo odvahu.

Zaskáče si Kellnerová v Praze? Pokud ano, tak bez klisny za čtvrt miliardy

Sportovní program začíná v aréně už dopoledne a končí až pozdě večer. I proto, že písčitý povrch kolbiště o rozměrech 68 x 40 metrů je třeba po každém závodě traktory uhladit. Mění se i rozestavení překážek.

„Důležitý je pro mě první den závodů. Musím vidět, v jaké kondici jsou koně, protože jsem tu hlavně pro ně,“ vysvětlil LN stavitel tratí pro Prague PlayOffs, Ital Ulliano Vezzani. „Nejprve si vše připravím do počítače, ale to je pouze návrh. Na monitoru může překážka vypadat dobře, pak ji ale umístím na kolbiště a zjistím, že je třeba špatně nasvícená, tak ji musím upravit,“ dodal muž, jehož myšlenkou bylo implikovat do dřevěných plůtků v hlavním závodě české kulturní odkazy.

Přehlídka slavných jmen

I bez české účasti v hlavní soutěži nebyli diváci ochuzeni o známá jména. Na soupiskách 12 nejlepších družstev figurovala například Jessica Springsteenová, dcera proslulého hudebníka, Athina Onassisová, vnučka známého lodního magnáta, nebo Georgina Bloombergová, dcera amerického podnikatele a někdejšího starosty New Yorku.

Přední tuzemská dvojice se i přes neúspěch v týmové soutěži představí domácím fanouškům ještě dnes. Zúčastní se doplňkových závodů jednotlivců přes překážky vysoké 150 centimetrů. Závod družstev vyvrcholí zítra.

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!