130 let

Australský cyklista Richie Porte se pokusí vystoupat do výšky Everestu (archivní foto). | foto: Tým Sky

Drsný odpočinek po Tour. Porte na kole vystoupal do výšky Everestu

Sport
  •   13:44
Většina cyklistů, kteří tři týdny bojovali o celkové vítězství na Tour de France, si po dojetí do Paříže naordinovala dovolenou. Vítěz Egan Bernal si užívá oslavy v rodné Kolumbii, jeho parťák a druhý muž Geraint Thomas zase s manželkou odpočívá ve Středomoří. Poněkud drsný způsob relaxace ale zvolil Richie Porte.

Jedenáctý muž letošní Tour pouhých šest dnů po skončení největšího cyklistického závodu planety opět usedl na kolo. Po téměř 3 300 kilometrech a více než 83 hodinách v sedle okolo Francie si lídr týmu Trek naplánoval opravdu drastickou vyjížďku.

Cyklisté uctí památku zesnulého Lambrechta. Největší možná tragédie, píše jeho tým

Společně s kamarádem a bývalým triatlonistou Cameronem Wurfem se rozhodli nastoupat minimálně 8 848 výškových metrů. Tedy na metu, do které se tyčí Mount Everest.

K everestingu, jak se překonávání nejvyšší hory světa mezi cyklisty přezdívá, oběma posloužil slavný kopec Col de Madone poblíž Monaka, kde Porte bydlí.

Richie Porte skrývá tvář do dlaní.
Richie Porte (vpravo) a Jens Keukeleire po hromadném pádu.

„Cameron (Wurf) slavil 36. narozeniny,“ vysvětlil Porte proč se k náročnému šlapání odhodlal.

Na vrchol se podle údajů na portále Strava oba cyklisté vyškrábali hned desekrát. Během 14 hodin a 22 minut urazili 270 kilometrů a nastoupili přesně 9 012 výškových metrů. Průměrná rychlost činila 18,8 km/h.

„Neuvěřitelný!“ vysekl poklonu Larry Warbasse, jezdec týmu AG2R.

Nikdy nebyl na Tour

Výšlap na Madone měří téměř 13 kilometrů, průměrný sklon činí 6,7 procenta. Ač splňuje parametry řady alpských průsmyků, nikdy se v itineráři Tour neobjevil.

Tragédie na cyklistice. Při závodu Kolem Polska nepřežil těžký pád dvaadvacetiletý Lambrecht

Stoupání tak bývá častou výzvou závodníků, aby zde otestovali formu před vrcholem sezony. Na Madone se v minulosti z nedalekého Nice pravidelně před Tour vydával i dopingový hříšník Lance Armstrong.

„Vždycky jsem tady poznal, zda ten rok dokážu bojovat na Tour o vítězství,“ napsal Armstrong ve své knize Návrat do života.

Současný rekord na Madone, kam často vyráží trénovat i Chris Froome, čtyřnásobný vítěz Tour a další rezident Monaka, drží právě Porte.

V roce 2016 zvládl měřený úsek za 24 minut a 23 sekund.

Autor: David Mrzena