130 let

Paige VanZant před bojem a po boji... | foto: Facebook Paige VanZant

Drsný souboj v MMA. ‚Barbie‘ skončila s roztrženým obličejem

Sport
  •   15:43
Paige VanZantová je vycházející hvězdičkou MMA. Díky vzhledu panenky Barbie i skvělým výsledkům v tomto bojovém sportu si jednadvacetiletá Američanka získala velkou popularitu. Její myšlenky na titul ze slámové kategorie však v pátek večer rázně utnula bojovnice Rose Namajunasová. Las Vegas vidělo krvavou řež.

Úřadující šampionka slámové kategorie Polka Joanna Jędrzejczyková v hledišti Chelsea arény v Las Vegas měla skvělou příležitost pozorovat, jaká jí roste konkurence. Třiadvacetiletá Rose Namajunasová vyzvala o dva roky mladší Paige VanZantovou a očekávalo se, že druhá jmenovaná potvrdí své ambice a zvítězí.

Jenže krátkovlasá Američanka s litevským původem Namajunasová od začátku souboje v kleci kralovala, byla mnohem aktivnější a soupeřku často dostávala do sevření. A když VanZantové uštědřila úder loktem pod oko, v kleci se objevila krev. Hodně krve. Mladší z obou dívek se ještě pokoušela vývoj zápasu zlomit, ale v pátém kole ji Namajunoasová začala škrtit a jediným východiskem bylo pro VanZantovou vzdát se.

V civilu tak nebezpečně nevypadá...
Paige (vlevo) umí rozdávat velmi tvrdé rány.

Paige VanZantová působí v drsném světe bojového umění MMA jako zjevení, s vizáží modelky ji nelze přehlédnout. MMA si vybrala proto, že ji ve škole šikanovali. „Táta vyrůstal mezi boxery a rozhodl se, že se musím naučit bránit,“ řekl blonďatý anděl.

MMA (mixer martial arts - smíšená bojová umění) je sport spojující různé techniky bojových sportů i bojových umění a umožňující údery i chvaty ve stoje i na zemi. Vznikl na konci dvacátého století při snaze nalézt co nejefektivnější způsob boje ve skutečných situacích, jeho počátky ale můžeme vystopovat až do starého Řecka.

Na video ze souboje se podívejte zde:

zdroj: www.youtube.com

Autor: Lidovky.cz