Čtvrtek 18. dubna 2024, svátek má Valérie
130 let

Lidovky.cz

Drtivá dominance. Má pro Ameriku basketbalové MS cenu?

Sport

  10:15
PRAHA - Američtí basketbalisté získali titul mistrů světa po finálové výhře o 37 bodů. A slavná NBA už začíná řešit: Má to vůbec cenu? Není lepší posílat mladíky?

Miamský basketbalista James Harden . foto: Reuters

Pokud to byl konec jedné epochy, stál za to. Šlo o ukázku ryzí dominance, těžko představitelnou v jakémkoli jiném sportu.

Ano, ve fotbale i dalších odvětvích se může stát, že někdo finále vyhraje rozdílem třídy. Ale ne tak, že nastoupí s „béčkem“ a už od začátku vidíte, že soupeř nemá sebemenší naději. Že tady nejde o souběh špatné formy poražených a zářivého dne vítězů. Tohle byla srážka jiných světů.

ČTĚTE VÍCE

Jak jinak nazvat finále basketbalového mistrovství světa, v němž Američané rozmetali Srby 129:92, přičemž skoro celý druhý poločas už prakticky nebránili?

Šlo o korunovaci turnaje, na kterém celek USA vyhrál bez sebemenších pochybností všech devět duelů, průměrně o 33 bodů.

„Nestarali jsme se o to, kdo nám chybí. S tímhle výběrem jsme se stali šampiony,“ říkal obr DeMarcus Cousins a výtečný střelec Klay Thompson dodával: „Říkali o nás, že jsme personálně poddimenzovaní. Že nám chybějí hvězdy. O to víc jsem na náš triumf hrdý.“

Kouč USA Mike Krzyzewski opět nezklamal a doručil své zemi další basketbalové...

Mike Krzyzewski, zvaný „kouč K“, začal u týmu na mistrovství světa 2006, kde Spojené státy prohrály semifinále s Řeckem a odvezly si potupně bronz. Pak už ale jeho tým jen vítězil: olympiády v Pekingu a v Londýně i světové šampionáty vTurecku 2010 a Španělsku 2014 zvládl s čistým štítem. „Už dřív jsem říkal, že pokud vyhrajeme, bude tohle ten nejsladší triumf,“ uvedl boss amerického basketbalu Jerry Colangelo: „A přesně tak to i cítím.“

Sílí hnutí na podporu mládí

Do Španělska nezamířila mimo jiné tato věhlasná jména: LeBron James, Kevin Durant, Kobe Bryant, Dwyane Wade, Chris Bosh, Carmelo Anthony, Kevin Love, Chris Paul... Soupis by šlo rozšířit, ale pointa je zřejmá: „kouč K“ rozhodně neměl k dispozici maximum možného. 

„Úžasné na tom je, že jsme využili spoustu dalších, což je potvrzení toho, jaké množství talentů v USA máme,“ dodal Colangelo. A tady začíná budoucnost.

Smeč Kennetha Farieda.

Je vlastně potřeba, aby Američané posílali na mistrovství světa soubor „upozaděných hvězd“, které soupeře převyšují o dvě třídy? „Víc talentů najdete v Letní lize NBA než na téhle akci,“ cituje Yahoo nejmenovaného generálního manažera z ligy. A web natvrdo soudí: „Mistrovství světa už je ve fázi, kdy pro hvězdy NBA nemá žádný užitek. Je to plýtvání sil a zdrojů.“

Tohle jsou totiž „béčkoví“ mistři světa. James Harden a Anthony Davis, olympijští šampioni z Londýna, přičemž druhý platí za muže budoucnosti. Stephen Curry, DeMarcus Cousins a DeMar DeRozan, členové Top 10 střelců posledního ročníku NBA. Nejužitečnějším hráčem MS je Kylie Irving, jednička draftu 2011... A tak dále. Ani jim turnaj mnoho nedal.

Momentka z finále basketbalového MS.

A tak podle zmíněného generálního manažera z NBA roste tlak na to, aby mezinárodní akce sloužily výhradně k rozvoji mladších. Třeba s věkovým limitem do 22 let: „Musíme dostat veterány pryč a vsadit na talenty. Tahle myšlenka má podporu – a čím dál silnější.“

Nechtěnou podporou bylo i děsivé zranění Paula George v přípravě, jež obnovilo debaty o tom, zda by měli basketbalisté riskovat, že ztratí sezonu v NBA (která je platí) kvůli případnému zranění v době, kdy reprezentují vlast. Naznačil to i komisionář NBA David Silver.

Právě George byl prvním, komu šel po zápase zavolat kouč Krzyzewski – aby cítil, že je součástí zlatého týmu. Týmu, jehož dominance možná znamená konec éry, kdy byl vítěz mistrovství víceméně dopředu jasný.

Autor: