130 let

V zápase se dařilo i Shaquillu O'Nealovi z Miami. | foto: Robert SULLIVANAFP

Drtivý závěr pomohl Miami k vítězství

Sport
  •   10:54
MIAMI - Basketbalisté Miami snížili stav finálové série NBA na 1:2. I ve třetím utkání uspěl domácí tým. Po dvou vítězstvích Dallasu tentokrát vyhrálo před svými příznivci Miami 98:96.
Tým Heat přitom nebyl daleko od porážky, ještě šest a tři čtvrtě minuty před koncem prohrával o 13 bodů 76:89. Jen jednou v historii finále NBA se podařilo některému ze soupeřů zvrátit v poslední části větší manko.

"V tu chvíli jsme si ale řekli, že by to znamenalo s určitostí konec sezony, pokud tenhle zápas vyhrají oni," řekl suverénně nejlepší domácí hráč Dwyane Wade, který si v zápase 42 body vyrovnal osobní rekord v play off. Ve strhujícím závěru zápasu jich nastřílel dvanáct, ačkoli hrál v té době s pěti osobními chybami na kontě a hrozilo mu vyfaulování. Připsal si k tomu celkem 13 doskoků.

Lepší zápas než v předchozím duelu sehrál Wadeův spoluhráč Shaquille O'Neal, který po nedělní pětibodové mizérii tentokrát přispěl 16 body a 11 doskoky. Jindy takřka neškodný střelec trestných hodů měl tentokrát dvě minuty před koncem přesnou ruku a proměnil obě důležité šestky. "Sehráli jsme dva a půl hrozného zápasu, tenhle závěr nás ale nakopl. Pokusíme se to využít," řekl O'Neal, který v předchozím průběhu série proměnil jen dvě šestky ze šestnácti, v úterý dal čtyři z šesti.

Trestné hody jsou naopak silnou zbraní klíčového hráče Dallasu Dirka Nowitzkého.  Německá hvězda si ale tentokrát vybrala v tom nejnevhodnějším okamžiku slabší chvilku. Tři sekundy před koncem neproměnil šestku, která mohla znamenat vyrovnání na 97:97. Byl to teprve třetí nezdar z 29 Nowitzkého pokusů v sérii. "Byla to šestka jako každá jiná. Nevím, co se stalo, dal jsem do toho asi moc síly," litoval Nowitzki, který byl jinak opět nejlepším střelcem týmu s 30 body.

Na druhé straně pak Wade rovněž proměnil jen jednu šestku, ale vzápětí vypíchl poslední zoufalý pokus soupeře o dlouhý pas a hala Miami vybuchla radostí. "Nám se v tom konci nedařilo vůbec nic ani na jednom konci hřiště. Snad jsme se příliš brzy uvolnili a začali oslavovat, těžko říct. Prostě jsme hráli jinak než do té doby a už to nešlo zastavit," dodal Nowitzki. Finále se hraje na čtyři vítězství a oba další zápasy se uskuteční v Miami, ten nejbližší ve čtvrtek.
Autor: Lidovky.cz