Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Duda: Jedno utkání situaci nezlepší

Sport

  12:26
ČESKÉ BUDĚJOVICE - Jen díky skóre nejsou v tabulce poslední. A přitom České Budějovice měly hrát v letošním extraligovém ročníku prim. Na jihu Čech proto stoupá netrpělivost. Alespoň částečně ji zmírnil Radek Duda (29), největší letní posila týmu, který třemi přihrávkami pomohl k vítězství ve středečním zápase Ligy mistrů nad Slovanem Bratislava.

Radek Duda (v červeném) při zápase Ligy mistrů. foto: ČTK

 Jihočeši tak přerušili sled sedmi porážek v řadě. „Jedno utkání ale naši situaci nezlepší,“ říká Duda.

* LN Ovšem pomoci by mohlo, alespoň jako ozdravný likér na sebevědomí, ne?

Nahoru nás odrazí až dlouhodobá práce. Čekají nás teď do reprezentační přestávky čtyři zápasy, které ukáží, jakou máme sílu. Pokud uděláme vítěznou šňůru, tak můžeme říct, že nás ten triumf nad Slovanem nakopl. Musíme zůstat nohama na zemi.

* LN Spekulovalo se, že nespokojení fanoušci provedou na začátku utkání se Slovanem nějaký protest. Nakonec se tak nestalo. Neměli jste z toho obavy?

To jde mimo mě. Snažím se soustředit na svoji práci, na svůj výkon, a nestarám se o to, co dělají fanoušci nebo třeba vedení.

* LN Do Českých Budějovic jste přišel v létě. Líbí se vám mezi jihočeskými rybníky?

Po životní stránce je to jiné než v Praze. Budějovice jsou maloměsto. Musíte si dávat pozor, hlavně když se nedaří, na to, co děláte. Kdekdo si navíc i vymyslí nějaké historky... V tom je Praha úžasná, že se můžete schovat do davu. Ale jsem v Budějovicích spokojený. Samozřejmě bych byl spokojenější, kdybychom vyhrávali.

* LN Řada fanoušků má jasno. Za nelichotivé výsledky může kouč Ernest Bokroš, který před sezonou nahradil Josefa Jandače.

Pan Bokroš to má těžké. Pod trenérem Jandačem se mužstvo dostalo třikrát vysoko a nikdy vlastně nemělo krizi. Na Bokrošovi se mi líbí touha vyhrávat, snaží se pracovat. Samozřejmě on i my jsme teď nervóznější. Vážím si ale toho, že se z těch negativních věcí nezhroutí. Za neúspěchem nestojí jen trenér.

* LN Patříte do škatulky kontroverzních hráčů. Jak jste zapadl do českobudějovické kabiny?

To je spíš otázka pro spoluhráče. Do hlavy jim nevidím. Kluky poznávám a pomalu se učím, co si k nim můžu dovolit. Je to o vzájemné toleranci.