Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Sport

Duel gigantů je odložený. Mikulášek speciální váhové požadavky Vémoly odmítl

Slovák Attila Végh se stal 9. listopadu 2019 v Praze vítězem souboje s Karlosem Vémolou (na snímku) o nejlepšího česko-slovenského bojovníka MMA scény. Bývalý šampion prestižní organizace Bellator knokautoval Vémolu již v prvním kole. foto: ČTK

Praha - MMA zápasník Václav Mikulášek se podle očekávání neutká s Karlosem Vémolou na konci září, ale nově 17. října. A místo Prahy má duel proběhnout v Brně. Jenže ani to nemusí být pravda, Vémola totiž neví, jestli po nemoci covid-19 stihne zhubnout do limitu 84 kilogramů. Jeho navýšení Mikulášek odmítl. Organizace Oktagon přesouvá na Moravu celý podzimní program.
  11:40

Novinky oznámila v úterý večer na tiskové konferenci, Mikulášek se jí přímo zúčastnil, Vémola se připojil z karantény přes stream.

„Jsem rád, že se o zápase dozvídám teď, předpokládám, že jdu s Mikuláškem,“ překvapil známější ze soupeřů, jako by o změně termínu sám nevěděl.

Slovák Attila Végh se stal 9. listopadu 2019 v Praze vítězem souboje s Karlosem...
Vašek Mikulášek a jeho statusy proti Karlosi Vémolovi.

„Udělám maximum, abych se připravil. Chci nastoupit a nechci, aby lidi zase říkali, že se vymlouvám, ale teprve v pátek jdu na kontrolní testy na covid a nevím, jestli budu schopný shodit do 84. Takže pokud bys chtěl do jiné váhy...“

„Pro mě nepřipadá v úvahu, aby to nebyla 84,“ reagoval Mikulášek. „Na tom jsme se dohodli, to je fér, ne?“

Nejasnou situaci rozčísli promotéři Ondřej Novotný s Palem Nerudou, ti jasně uvedli, že se buď oba utkají 17. října, nebo se duel opět odsune. Váhová kategorie se prý nezmění.

To by na jednu stranu dalo i Mikuláškovi prostor se lépe připravit, na druhou ale podotkl: „Já se Karlose nebojím, ale příprava je finančně hodně náročná. Kdyžtak mu z baráku ukradnu žraloka a prodám ho. Nevím, co mám dělat.“

Vémolu brzdí kromě pozitivního testu na covid-19 i v srpnu operované koleno, do toho přidal veřejné oznámení o rozchodu s Lelou Ceterovou.

Oktagon stěhuje všechny akce do Brna

Nezměnil se jen termín jejich zápasu, ale i místo. Oktagon kvůli epidemiologickým opatřením, která omezují počet fanoušků na sportovních akcích, přesunul vše do brněnského klubu Zooner Boby Hall.

Další nepříjemností pro diváky je fakt, že Oktagon se dohodl s televizemi O2 TV a Joj na tom, že podzimní turnaje zařadí do programu s několikadenním zpožděním, fanoušci si tak budou muset pořídit placený stream, aby zápasy viděli živě.

„Museli jsme přebudovat celý náš koncept, ale neumím si představit, že bychom neudělali žádný turnaj. Věřím, že nabídneme tak kvalitní zápasy, že fanoušci si lístky či placený stream zaplatí,“ řekl promotér Neruda.

Jeho kolega Novotný dodal: „Visí nám tam miliony, spíš desítky, co proděláváme nejen na lístcích. Desítky tisíc chybějících lidí se těžko dohánějí.“

Místo turnaje v Ostravě pro dvanáct tisíc lidí a pražských galavečerů pro další tisíce se promotéři Oktagonu musejí smířit s výrazně skromnějšími podmínkami. Na každý z nově oznámených turnajů dostanou do brněnského klubu Zooner Boby Hall maximálně jeden tisíc platících diváků.

Pešta jde o váhu níž, Martínek odchází

Oktagon se dočkal i personálních změn. Michal Martínek, šampion těžké váhy, odchází do organizace ACA, kde zápasí zejména Rusové a Poláci. ACA spoluvlastní například čečenský diktátor a neoficiální prezident autonomní Čečenské republiky Ramzan Kadyrov, neúnavný podporovatel ruského prezidenta Vladimira Putina.

Zápasnickou úrovní patří mezi nejlepší a nejmovitější organizace v Evropě. Martínek měl původně měřit síly v Americe, organizace PFL jej však ještě před prvním duelem kvůli koronaviru propustila.

Jeho loňský soupeř Viktor Pešta přechází poprvé do polotěžké váhy do 93 kilogramů, chce totiž dojít k zápasům s Karlosem Vémolou, případně s Attilou Véghem. „Nad těmito spojeními lze z dlouhodobého pohledu spekulovat, ale my se o tom teď nebavíme. Viktor je obrovská hrozba pro všechny,“ řekl Novotný.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!