Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Duel Zakopalové se Španělkou byl odložen, Fed Cup se dohraje v pondělí

B. J. King Cup

  9:29aktualizováno  17:29
SEVILLA (Od našeho zpravodaje) - Počasí dovolilo v sobotu odehrát jedinou dvouhru, v neděli ani to ne. Fedcupový duel 1. kola pokračoval za stavu 1:0 pro Španělsko druhým zápasem mezi Klárou Zakopalovou a Marií-Terezou Torrovou až o den později. Česká hráčka vede 6:3, 2:0, ale utkání bylo znovu kvůli dešti přerušeno a následně odloženo.

Česká tenistka Klára Zakopalová. foto: ČTK/AP

Pak měly v sevillském tenisovém centru Blas Infante následovat původní nedělní zápasy až do rozhodnutí. Jenže kurt není zastřešen a také nedělní předpověď je špatná.

Fedcupový zápas se protáhne až do pondělí, kdy už některé tenistky měly být na cestě na turnaje WTA...

Po více než čtyřech hodinách otravného čekání vrchní rozhodčí oznámil, že organizátoři doufají už jen v to, že se stihne dohrávka druhé dvouhry. Optimistické tvrzení - očekává se, že se i tento duel odloží.

ON-LINE REPORTÁŽ ZDE

Pondělní program začne v 10 hodin a pokud bude způsobilý druhý kurt, odehrají se třetí a čtvrté dvouhry souběžně. Případná rozhodující čtyřhra by se pak konala na centrálním dvorci.

Také v neděli mělo dění na kurtu i kolem něj daleko k tenisu. Od začátku mrholilo, fanoušci se schovávali pod deštníky a hráčky se snažily s podmínkami důstojně poprat.

Kromě počasí bylo nezvyklé, že až do šestého gamu měly tenistky nevýhodu podání. Torrová se celkově pohybovala na měkké antuce toporně, chybovala. Jenže Zakopalová se na podání chytla až za stavu 3:2.

Pak naštěstí vytáhla na soupeřku i pár es a pohodlně vyhrála v prvním setu 6:3. Mezitím déšť sílil. Česká hráčka si bez problému stihla vytvořit náskok s brejkem, ale po dvou gamech následoval úprk do šaten a pořadatelé roztáhli přes kurt zelenou plachtu.

Předpověď se vyplnila a tenistky i diváci strávili celý den schovaní před deštěm. Fanoušci se bavili v pivním stanu, který byl tak přeplněný, že to tam vypadalo jako na hudebním festivalu.

Český tým zatím řešil, jak dál postupovat. Bylo třeba vyměnit letenky, prodloužit pobyt v hotelu. Naštvané hráčky dokonce přes Facebook poslaly mezinárodní tenisové federaci ITF vzkaz, že udělala chybu, když povolila Španělsku pořádat fedcupové střetnutí v areálu bez střechy a světel.

V sobotu se odherál jediný zápas, Šafářová je nemocná

V sobotu se odehrál pouze zápas Barbory Záhlavové-Strýcové, která nestačila na španělskou jedničku Carlu Suarézovou. Utkání bylo na čtyři hodiny přerušeno, na dvorci se tenistky navíc musely vyrovnat s těžkými podmínkami. Pršelo a foukal vítr.

Chladné počasí v Seville trápí český tým celý týden. Lucie Šafářová, která je při absenci Petry Kvitové jedničkou, onemocněla. Její místo převzala Zakopalová, Šafářová by však teoreticky mohla nastoupit v pondělí.

Autor: